Recenzije 31. prosinca 2018.

Sretna ovca: Sjajni okusi otoka Cresa i Lošinja na zagrebačkom Adventu

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Vlasnik kafića Triton u Lošinju Marko Balenović došao je u Zagreb tijekom zimske stanke na otoku ponuditi Purgerima i njihovim dragim gostima skrivene specijalitete Cresa i Lošinja. Domaći đir, vrhunske namirnice, potpuni pozitivni odmak od klasične ponude kobasica i fritula na Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava.

Nakon što se bavio svakojakim poslovima i radio sve od profesionalnog ronioca do profesionalnog fotografa od Zagreba do Tanzanije, Marko je otvorio lokal Triton na prekrasnom Lošinju koji slovi kao jedan od najpopularnijih na otoku. No, čuvši da se u Zagrebu može doći do kućice, organizirao je svoju ekipu i napravio boom na Tomislavcu.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Njegova kućica Sretna ovca potpuno odudara od jednostavne ponude ovog dijela zagrebačkog Adventa, što se vidi odmah po ponudi aperitiva – domaći limuncello, šljivovica s medom i čaj od kadulje odmah će vas uvjeriti da se radi o nečem posebnom. Dapače, gorki i tusti čaj odmah će otjerati prehladu koju vučete cijeli prosinac, osjećat ćete se kao zaliječeni Pokemon, dok je kuhano vino jedno od rijetkih koje nije nabavno niti iz vrećice.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

No, slijedi ono najbolje... Sretna ovca nudi dvije vrste potpuno oprečnih gulaša Markova šogora Marca Sassa (vlasnika Bora bara u Velom Lošinju) koji se služe u pecivu. Gulaš od veprovine u mekanoj ciabattici malo je rjeđe strukture, fino vuče po vinu, aromatičan je, mirisan, i nekako travnat. Drugi gulaš, onaj od mekane, gotovo raspadnute creske janjetine u istom pecivu koje potpisuje poznati Denis Dereta, daje onaj divan miris obožavanog mesa u gustom, pamtljivom umaku. Zakon. Ovčji ribani sir s jednog creskog OPG-a savršeno sjeda na vrh

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kobasice od divljači, treće jelo koje treba probati, dolaze od mesara s Lošinja, a služe se u lepinji s karameliziranim lukom i kiselim kupusom. Tako dolazimo i do dva autohtona otočka specijaliteta. Olito sa smokvama je zanimljiv i poseban po korištenju ovčjeg loja, i dok ga ne probate - nećete se zaljubiti. Ali onda.... Nešto fino, gusto, plemenito, između Kikija i Bronhija bez pretjerano jakog naleta smokvi, kako to obično zna biti. Brutalan preljev!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Za sam kraj, tu su i punjene fritule – grašnjaci. Svako selo na Lošinju i Cresu radi drugačije punjenje ovih lažnih fritula, a ovdje ga možete dobiti s pekmezom od marelice, orasima i malo ruma. Izvrsno!

Uglavnom, još je sedam dana pred vama, iskoristite ih na najbolji mogući način! Vidimo se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.