Recenzije 19. siječnja 2018.

Testirali smo krafne iz zagrebačkih pekara

gastro postao gastro.24sata.hr
Maškare su neraskidivo vezane s krafnama i fritulama i bilo bi neoprostivo zanemariti tradiciju. Dakako da su najukusnije domaće, netom posute šećerom u prahu ili umočene u čokoladu, ali pristojna su alternativa i krafne iz obližnjih pekara. Naravno, ne svih...

Kako bismo vama olakšali potragu za kvalitetnom krafnom u susjedstvu, obišli smo desetak pekarnica u Zagrebu i ocijenili njihovu ponudu. Na popisu su pekare čija ćete imena najvjerojatnije prepoznati jer imaju velik broj poslovnica, ali i male kvartovske u koje možda ujutro svraćate po topli kruh.

Težili smo objektivnosti pa je (stručnu) skupinu činilo šest pojedinaca potpuno različitih gastro preferencija. Zajedničko im je samo to što su se stvarno posvetili zadatku i isprobali svih 12 krafni, bez obzira na to što je izgled i miris nekih zaista bio obeshrabrujuć.

Pekara Savica 

Umjesto posvuduše s čokoladom, u ovoj smo pekari izabrali krafnu s vanilijom, čija je cijena bila 3 kune. Prvi je dojam bio prosječan, ali kad smo je razrezali, ugodno smo se iznenadili količinom punjenja. U „Savici“ stvarno nisu štedjeli na pudingu od vanilije, koji je dijelu ekipe izvrstan, a dijelu premalo sladak. Usuglasili smo se da je tijesto mrvicu suho pa je zaključna ocjena ¾.

Napomena: Ova je krafna najjeftinija!

 | Author:

Pekara Shea

Ovu smo pekaru izabrali zbog blizine studentskog doma Cvjetno naselje i Učiteljskog fakulteta. Isprobali smo krafnu s čokoladom za 4 kune, koja je nekog iz ocjenjivačke skupine čak podsjetila na domaću. Složili smo se da je punjenja premalo i da je izgled razočaravajuć, ali okusom je sve iznenadila i zbog toga je zaslužila ocjenu 4. Studenti, navalite na krafne!

 | Author:

Pekara Patrik

Prilično dobru krafnu s marmeladom od marelice kupili smo za 4 kune na Utrinama. Odluka je bila jednoglasna – krafna je zaslužila ocjenu 4. Izgledala je pristojno, ali nismo mogli zanemariti rijetku marmeladu koja je tekla na sve strane. U svakom slučaju, ovo je krafna zbog koje ne bi požalili, ali ne spada ni u kategoriju onih koje zauvijek pamtite. 

 | Author:

Dinara

Iz Dinare smo izašli s velikom i malom krafnom od marmelade, koje su koštale sveukupno 7,5 kuna. Iako je manja izgledala simpatičnije, bila je prepečena, a krizna je bila i količina punjenja. Velika pak je krafna, čija je zasebna cijena 3,5 kune, bila poprilično dobra. Složili smo se da je u tijesto uloženo više truda nego što je bio slučaj kod prethodnih krafni i zato smo je ocijenili s 4+.

 | Author:
 

Dubravica

Najprije smo se nasmijali neobičnoj cijeni od 4,30, potom se poveselili zbog izgleda, a zatim i kolektivno razočarali. Klasične marmelade od marelice bilo je premalo, a tijesto je bilo neugodno kiselkasto. Ovu smo krafnu ocijenili sa "ŠTETA" i nekoliko nezadovoljnih grimasa. Kad to pretvorimo u brojku, ispadne neka slabašna trojka (poklonjena zbog početnog dojma).

 | Author:

PAN-PEK

Nakon nekoliko krafni s marmeladom, zapravo smo bili uzbuđeni zbog njihove Čoko krafne s punjenjem i preljevom. Nakon što smo je razrezali, usuglasili smo se da bi svi voljeli da punjenja ima više, ali ne bi bilo u redu to uzeti za zlo zbog čokolade na vrhu.

To je jedino oko čega smo se složili jer su završne ocjene bile u rasponu od mršave trojke do čiste petice. Čini se kako je nekima čokolada odgovarala, dok su je drugi opisali kao očito nekvalitetnu.  Kad smo u raspravu uključili i činjenicu da stoji 5 kuna i da je najskuplja od isprobanih, zaključili smo da je Čoko krafna četvorka s minusom. 

 | Author:

Stari Zagreb

Krafna s vanilijom iz ove pekare izazvala je snažno grupno nezadovoljstvo i okusom i mirisom. Opisi su uključivali riječi jadno, ljepljivo i užas. Ovu je krafnu od pada na ispitu spasila samo osoba kojoj se iz nekog razloga sviđalo tijesto. Dakle, dvojka za to što ima oblik krafne.

 | Author:

Pekara Croatia

Na Kvatriću smo spontano svratili u pekaru i nismo se baš usrećili. Krafna je bila premasna, punjenja nije bilo dovoljno, a i malo šećera u prahu ne bi bilo naodmet. Nitko se nije previše žalio na sam okus punjenja, a i cijena od 4 kune je sasvim prihvatljiva, pa smo prosječnu krafnu ocijenili prosječnom ocjenom. Trojka za pekaru Croatia!

 | Author:

Mlinar

Na prvi smo se pogled poveselili ovoj bucmastoj krafni s voćnim mixom i nije razočarala. Nitko od ocjenjivača do tog dana nije pohvalio miješanu marmeladu, ali bila je pravo osvježenje nakon nekoliko čisto prosječnih (i loših) s marelicom. S cijenom od 4,90 jeftinija je samo od Pan-peka, ali sveukupni dojam to opravdava.

Tijesto je ukusno, punjenja ima dovoljno i zaista izgleda pristojno pa smo joj, bez puno rasprave, dodijelili počasnu peticu. 

 | Author:

Pekara Peščenica

Zadnje su dvije krafne iz pekare Peščenica bile u nezgodnoj poziciji jer nam je svima već bilo dosta, a zamalo smo propustili i početak rukometne utakmice. Srećom, ova s vanilijom pokupila je same pohvale, a čokoladna je također dobro prošla na testu.

Nismo joj zamjerili što je u pitanju bio namaz od lješnjaka, a ne čokolada, jer je zaista bio solidan. Ono što nas je oduševilo je korica od limuna u tijestu pa smo zapravo uživali u zadnjim zalogajima. Vanilija je bila prava petica, a čokolada dobra četvorka pa posljednjoj pekari dajemo 4/5

 | Author:

 

Negdje na sredini ovog procesa isprobali smo još jednu krafnu s vanilijom, koje se bolno prisjetiti. Zajedničkom smo je odlukom diskvalificirali jer smo svi redom krenuli prema negativnim brojevima. Studenti, po krafne se definitivno ne isplati ići u SendviĆ bar.

Svi ostali, uživajte u maškarama, krafnama i fritulama, podijelite s nama svoje omiljene recepte i male tajne pripreme. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.