Recenzije 02. listopada 2023.

Večer savršenih talijanskih okusa u restoranu OXBO

Chef Enrico Derflingher i chef Marinko Topalović
Chef Enrico Derflingher i chef Marinko Topalović foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom nezaboravne večere u restoranu OXBO zagrebačkog hotela DoubleTree by Hilton, uživali smo u jelima slavnog gosta iz Italije, chefa Enrica Derflinghera, ali i jelima njegova domaćina - Hilton executive chefa Marinka Topalovića. Njihova jela odlično su pratila vrhunska vina talijanskih vinarija Bava i Nera

Food and Wine Pairing Sapori Italiani, nezaboravna večer prepuna vrhunske hrane i fenomenalnih talijanskih vina, održana je u subotu u restoranu OXBO zagrebačkog hotela DoubleTree by Hilton. Gostovao je svjetski slavni talijanski chef Enrico Derflingher, koji je kuhao za članove britanske kraljevske obitelji, posebno za princa (sada kralja) Charlesa.

Kuhao je i za američkog predsjednika Georgea Busha starijeg te brojne slavne osobe koje ne žale novca kako bi po ovog sjajnog chefa poslali privatni avion kako bi mogli uživati u jedinstvenim okusima Italije koje chef Derflingher donosi u svojim jelima.

 

Chef Enrico Derflingher Možda vas zanima... Najbolji chef svijeta kuhat će u Zagrebu! Najave

 

Istinski ambasador talijanske kuhinje

Chef Derflingher 2008. godine proglašen je najboljim chefom svijeta, a ponosno nosi i titulu Ambasadora talijanske kuhinje, titulu koja mu savršeno pristaje, u što smo se mogli i sami uvjeriti na ovoj večeri za pamćenje prepunoj savršenih talijanskih okusa. Da je istinski promotor talijanske gastronomije, ali i vrhunskih talijanskih namirnica, chef Enrico pokazao je svojim odabirom jela, ali i činjenicom da je namirnice potrebne za pripremanje svojih jela dovezao svojim automobilom iz Italije kako bi gostima restorana OXBO predstavio uistinu najbolje od najboljeg.

Chef Enrico Derflingher i chef Marinko Topalović | Author: Press Chef Enrico Derflingher i chef Marinko Topalović odlično su surađivali u kuhinji restorana OXBO foto: Press  | Author: Press Predstavnici taijanskih vinarija Bava i Nera foto: Press

Izvrsna jela chefa Derflinghera i njegova domaćina, Hilton executive chefa Marinka Topalovića, koji mu je sjajno parirao kvalitetom, maštovitošću i okusima svojih jela, odlično su pratila vrhunska vina talijanskih vinarija Bava i Nera u vrlo neobičnom, ali zaista genijalnom pairingu. Vinarija Casa Vinicola Pietro Nera  jedna je od najvažnijih i najprestižnijih vinarija u Valtellini, s dugom tradicijom u uzgoju i proizvodnji visokokvalitetnih vina jedinstvenih karakteristika, a nagrađivani su na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima.

S druge strane, povijest vinarske obitelji Bava počinje u mjestu Cocconato, selu koje se strmo uzdiže uz obronke Monferrato Astigiana. Obitelj Bava na ovom području uzgaja vinovu lozu od 1600. godine, a 1911. godine na istom području obitelj je izgradila svoj prvi vinski podrum. Od tada je prošlo više od stotinu berbi, a šest generacija slijedilo je zajedničku vinsku priču. Njihova vina izuzetno su cijenjena u svijetu zahvaljujući svojoj vrhunskoj kvaliteti.

 | Author: Press Cappuccino od rajčica sa Sicilije foto: Press

Genijalan cappuccino od rajčica sa Sicilije i još bolji rižoto

Odličan uvod u večer za pamćenje bio je tipičan talijanski aperitivo – Aperitivo Cocchi Rosa, s tradicionalnim aromatiziranim vinom koje je u vinariji Bava prvi put napravljeno 1891. godine i od tada se pravi po istom, tradicionalnom receptu.

Dok smo još pijuckali ovaj osvježavajući, lagani talijanski aperitivo, na stol je stiglo prvo jelo chefa Derflinghera, amuse-bouche Cappuccino od slatkih Pachino rajčica koje se uzgajaju na jugu Sicilije, s malo pesta od bosiljka na vrhu. Jednostavno jelo od samo tri sastojka, a tako puno okusa. Usta su nam bila puna slasnih rajčica s dugim aftertasteom. Jelo, kako je opisao i sam chef Derflingher, bojama podsjeća na talijansku zastavu (nedostaje bijela, ali ideja je vrlo jasna), a jede se žličicom iz čašice, gusto je i vrlo aromatično.

 | Author: Press Chef Marinko Topalović foto: Press

Nakon toga, kao antipasto, kušali smo odličan tartar od Wagyu govedine s kajmakom, wasabijem i koštanom srži, poslužen na goveđoj kosti, u hrskavoj košarici. Bio je to izvrstan zalogaj chefa Topalovića uz koji je posluženo vino Al Carmine Inferno Riserva D.O.C.G. 2016, Azienda Agicola Caven Camuna.

 | Author: Press Rižoto od carnaroli riže, s tartufima, šafranom i gorgonzolom - omiljeno jelo kralja Charlesa foto: Press

Sljedeće jelo, primo piato chefa Derflinghera, bio je sjajan rižoto od carnaroli riže, s tartufima, šafranom i autentičnom talijanskom gorgonzolom zaštićenog geografskog podrijetla. Riječ je o omiljenom jelu kralja Charlesa, koje mu je slavni Talijan često kuhao dok je radio za njega, a posluženo je i na njegovoj krunidbi.

Uz rižoto ( a kako doznajemo, istog vina bilo je i u rižotu) poslužen je odličan pjenušac od chardonnaya, napravljen klasičnom metodom, koji je odležavao šest godina na kvascima - Giulio Cocchi Spumanti Alta Langa D.O.C.G. Bianc de Bianc 2017. Riječ je o odličnom gurmanskom pjenušavom vinu koje se izvrsno sljubljuje uz hranu te je uistinu zablistalo uz ovaj odličan rižoto.

 | Author: Press Filet brancina all acqua pazza foto: Press

Jednostavno, a puno okusa

I sljedeće jelo chefa Derflinghera bilo je posveta talijanskoj gastronomiji, vrhunskim talijanskih namirnicama i – jednostavnosti. Naime, njegov filet brancina all acqua pazza toliko je pun okusa, a tako jednostavan – opet samo nekoliko sastojaka, kao što su slatke Pachino rajčice, kapari, masline iz Ligurije te vrhunski brancin i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nakon ovog jela zaključak se nametao samo od sebe – chef Enrico Derflingher preferira jednostavnu kuhinju, nadahnutu talijanskom tradicijom, ali punu okusa, budući da koristi isključivo vrhunske namirnice. I jako nam se sviđa taj pristup.

Uz brancina pili smo rose vino Cerasum Rose Alpi Retiche I.G.T. 2021., Azienda Agricola Caven Camuna. Riječ je o nježnom, ali i dosta aromatičnom roseu s aromama maline i trešnje, dosta intenzivne boje koji se lako pije i izvrsno pristaje uz ovo jelo od vrhunske bijele ribe.

 | Author: Press Dry aged ribeye steak foto: Press

Red je ponovno došao na domaćina, chefa Topalovića, koji je poslužio izvrstan dry aged ribeye steak (odležavan 45 dana), s krustom od lješnjaka te raviolo od prženog krumpira punjen vrganjima. Izuzetno ukusno jelo, uz koje nam je savršeno pasao vrhunski Barolo D.O.C.G. Searrone 2015 vinarije Bava.

Genijalna slastica od samo tri sastojka

Još jednom jednostavnošću, ali i punoćom okusa svojih jela, iznenadio nas je chef Derflingher koji je za preddesert poslužio svoju jednostavnu kremu od limuna od samo tri sastojka – organskih limuna Femminello di Amalfi, šećera i šlaga od slatkog vrhnja. Miris prirodnih limuna nas je oduševio, kao i sjajna kombinacija s ostalim sastojcima. Uz ovu osvježavajuću kremu je poslužen i fini hrskavac.

 | Author: Press Krema od limuna foto: Press

Chef Derflingher otkrio nam je kako je ova osvježavajuća slastica nastala sasvim slučajno. Jednom je, naime, s princom Charlesom gotovo 10 dana boravio na otočju Shetland, uz škotsku obalu. U kuhinji više nije ostalo skoro ništa od namirnica, a princ je baš poželio nešto slatko. Ostalo je slana povijest u kojoj smo i sami imali prilike uživati na ovoj nezaboravnoj večeri.

 | Author: Press OXBO praline foto: Press  | Author: Press Chefu Enricu Derflingheru dar za uspomenu, tanjur - rad umjetnika Saše Šekoranje, uručila je CEO Hilton hotela Zagreb Josipa Jutt Ferlan foto: Press

Za kraj zasladili smo se OXBO pralinama s potpisom chefa Topalovića, dok je dragi gost iz Italije, chef Derflingher, primao divan dar za uspomenu – unikatni tanjur, rad umjetnika Saše Šekoranje.

Ova ekskluzivna večera privukla je mnoge uzvanike, nazočili su talijanski ambasador S.E. Pierfrancesco Sacco sa suprugom, ministrica Nikolina Brnjac sa suprugom, direktor Hilton hotela Costabella Ryan Gauci, CEO T-coma Kostas Nebis i mnogi drugi ugledni gosti. Atmosferu je dodatno obogatio DJ Mirza svojom odličnom glazbom.

 | Author: Press Odličan tim Hiltonovih restorana i slavni gost, chef Derflingher zaslužni su za ovu nezaboravnu večeru foto: Press

 | Author: Press Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, NJE Pierfrancesco Sacco, CEO Hilton hotela Josipa Jutt Ferlan, ministrica turizma Nikolina Brnjac, chef Enrico Derflingher i Irena Vergani foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.