Recenzije 01. travnja 2025.

Dalmatinska vina oslanjanju se na tradiciju, ali i drže korak s ostatkom svijeta

Vino Dalmacije 2025.
Vino Dalmacije 2025.
foto: Press
Festival Vino Dalmacije održao se proteklog vikenda u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Sudjelovalo je 66 vinara iz 4 dalmatinske županije, a održane su i brojne odlične radionice

Izvrsna vina 66 renomiranih dalmatinskih vinarija i edukativne vinske radionice obilježili su 7. izdanje Festivala Vino Dalmacije, koji već tradicionalno organizira istoimeno udruženje dalmatinskih vinara. U dva dana trajanja festivala, koj i se održao u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani, brojni ljubitelji i poznavatelji vina kušali su 300-injak različitih vina - od onih napravljenih od autohtonih i internacionalnih sorti te različitih stilistika - kušala sam tako izvrsne pjenušce, mlada svježa bijela vina, odležana i macerirana bijela vina, moćne, ali i neke vrlo profinjene crnjake, prošeke...

Tradicija, ali i inovacija, te kvaliteta dalmatinskih vina bili su u fokusu brojnih posjetitelja - od ugostitelja, preko poznatih chefova, sommeliera, vinskih znalaca, novinara, ali i svih ostalih koji posebnu pozornost posvećuju vinu. Ove godine prvi se put festivalu pridružilo 7 novih vinarija, što posebno veseli predsjednika Udruženja Vino Dalmacije Lea Gracina.

Vino Dalmacije 2025. | Author: Press Festival Vino Dalmacije 2025. foto: Press

Prvi put dodijeljena je nagrada Miljenko Grgić

Prvog dana festivala, tijekom svečanog otvorenja, održana je prva dodjela nagrade Miljenko Grgić za poseban doprinos vinarstvu i vinogradarstvu Dalmacije. Statuu je dizajnirao akademski kipar Dragan Dužević, a ove godine ona je pripala Ivici Kovačeviću iz kaštelanske vinarije Sikuli.

"Ovu nagradu dodjeljujemo istaknutim osobama iz raznih sektora koji svojom posvećenošću razvoju regije, kvaliteti vina, inovacijama u vinarstvu te ostvarenim uspjesima pridonose promociji naših vrhunskih vina i vinskih destinacija, ali i stvaranju boljih uvjeta za napredak", rekla je menadžerica Udruženja Vino Dalmacije Monika Prović.

Vino Dalmacije 2025. | Author: Press Festival Vino Dalmacije 2025. - Leo Gracin i Ivica Kovačević foto: Press

Jednu od tema, koja se provlačila kroz cijeli festival i o kojoj se raspravljalo i u kuloarima, istaknuo je tijekom otvorenja novi ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te potpredsjednik Vlade RH David Vlajčić koji je potvrdio da je najvažniji problem koji danas moramo riješiti, zaustavljanje trenda pada površina pod vinogradima u Dalmaciji kroz rješavanje dostupnosti zemljišta za otkup i sadnju vinograda te koncesija.

"Festival Vino Dalmacije nije samo prilika za degustaciju najboljih dalmatinskih vina već i značajna edukativna platforma koja povezuje vinare, stručnjake i širu javnost. Naš cilj u Udruženju Vino Dalmacije je očuvati i promovirati dalmatinsku vinsku baštinu, podići svijest o kvaliteti i specifičnostima naših vina te ih predstaviti kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

Ove godine, posebnu pažnju posvećujemo međunarodnim gostima jer vjerujemo da kvaliteta naših vina zaslužuje globalnu pažnju", poručila je Monika Prović, menadžerica Udruženja Vino Dalmacije, krovne regionalne udruge dalmatinskih vinara koja djeluje s ciljem stvaranja platforme za promociju vina, vinarija, autohtonih sorti, vinskog turizma i pozicioniranja Dalmacije kao regije vrhunskih vina.

Vino Dalmacije 2025. | Author: Press Festival Vino Dalmacije 2025. foto: Press

Odlične vinske radionice

Vinske radionice oba dana festivala bile su izvrsno posjećene, teme aktualne, a kušana vina vrhunska. Vina od plavca malog s vrhunskih položaja, bijela vina s Pelješca i Korčule, kaštelanski crljenak u usporedbi sa zinfandelom i primitivom (podsjetimo, i zinfandel i primitivo zapravo su - crljenak!), vrhunska vina iz Konavala, babić u različitim stilistikama i druge teme privukle su na radionice brojne vinoljupce i vinske stručnjake, a radionice su također vodili vrhunski vinski stručnjaci i sommelieri.

Vino Dalmacije 2025. | Author: Press Festival Vino Dalmacije 2025. foto: Press

Više fotografija s Festivala Vino Dalmacije 2025. pogledaj u galeriji...

1/19

Što se sve moglo kušati na festivalu?

Kao što sam već spomenula, bilo je odličnih pjenušaca, mladih svježih bijelih vina koja jedva čekaju ljetnu sezonu, ali i onih kompleksnijih odležanih i maceriranih, robusnih i snažnih tradicionalnih dalmatinskih crnjaka, ali i onih vrlo elegantnih, a naravno, kakav bi to bio festival na kojem su u fokusu dalmatinska vina, a da nema prošeka?! 

Primjerice, Birin iz Vodica može se pohvaliti izvrsnim mladim vinima od maraštine i debita, ali i sjajnim svježim roseom koji je napunio samo za ovu prigodu. Kako mi je kazao, dosta je toga nakon prošlogodišnje berbe mijenjao u tehnologiji, a poigrao se i s kvascima, i primjerice roseom do prije dva mjeseca nije bio najzadovoljniji, no sada je napokon sve sjelo na svoje mjesto, promjene su urodile plodom i rezultat je ukusan, svjež i mineralan rose koji bi mogao biti hit ovoga ljeta.

Jedan od onih koji se uporno drži tradicije, i dobro mu ide, definitivno je Lipanović s Visa. U njegovoj obitelji vinarstvo je tradicija minimalno 150 godina, a kušala sam njihovu vugavu iz dvije berbe - 2022. i 2018., kao i autohtonu i vrlo rijetku palarušu. Palaruša Lipanović je iz berbe 2020., maceracija je trajala 8 dana, što se vidi i u izraženoj boji starog zlata, ali naslućuje i u aromama meda, duhana, drva... I da, ovo je bijelo vino prepuno snažnih tanina, pripremite se na to ako ćete ikada dobiti priliku da ga kušate. Ne treba zaboraviti i na njihove plavce - moćne, jake, ekstraktne... Kako je rekao jedan od kušača: "Samo ljubav!".

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Kušaonica vinarije Hvar Hills u Splitu foto: Emina Basara

Vinska tura Splitom i okolicom baš je dobra ideja

Festival Vino Dalmacije ove je godine ugostio i strane goste iz SAD-a: Johna Marianija, autora, kritičara i novinara prestižnog američkog časopisa Forbes, Amy Nelson, urednicu sekcije putovanja časopisa Minnesota Monthly te Amy Harris, vlasnicu popularnog bloga Travel Addict.

Znatiželjni kolege iz Amerike sa zanimanjem su kušali različita dalmatinska vina, postavljali pitanja, fotkali... S njima sam imala prilike provesti cijeli jedan dan nakon završetka Festivala i iz prve ruke vidjeli kako doživljavaju Hrvatsku, odnosno Dalmaciju, njezina vina i gastronomiju.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Vina vinarije Hvar Hills foto: Emina Basara

Kušaonica Hvar Hills u Splitu

Posjetili smo tamo nekoliko kušaonica i vinarija u Splitu i okolici, a ta vinska tura odlična je ideja i za sve domaće turiste koje zanima vino. Za početak, posjetili smo splitsku kušaonicu vinarije Hvar Hills, ugodan prostor s pogledom na more i splitsku Rivu, u kojem, osim svojih divnih vina poslužuju i odlične zalogaje. 

Krenuli smo sa svježom i mladom bogdanušom iz 2024. iz inoxa, a nastavili s također svježim pošipom iz 2024. čijih je 10% kratko vrijeme provelo u bačvama. Grožđe za ovaj pošip dolazi s 3 lokacije - Hvara, Korčule i zadarskog zaleđa, a karakterizira ga moćna, morska mineralnost.

Pravo iznenađenje bio je Hvar Hills Pošip Surreal 2022., posve poseban pošip s južnih obronaka Hvara koji je odležavao na talogu 6 mjeseci. Ovo je vino kojem treba vremena i najbolje je kad neko vrijeme provede u čaši, definitivno nije nešto što se ispija na brzinu. 

Mineralan i cvjetan je njihov rose od syraha i grenachea, dok za njihovo novo vino - merlot iz 2022. tek dolaze najbolji dani. Ovaj merlot, baš kao i njihov syrah iz 2'22. odležavao je uglavnom u bačvama od američkog i slavonskog hrasta, dok je mali dio odležavao u bačvama od slavonskog hrasta. Preporučujem svakako i Hvar Hills Pharos Maximus 2019., vino od plavca malog s položaja Sv. Nedelja na Hvaru, koje je odležavalo 2 godine u novim bačvama, te potom 2 godine u boci.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Kušaonica vinarije Markus Wines foto: Emina Basara

I Markus Wines ima svoju splitsku kušaonicu

Svega 5-10 minuta hoda od kušaonice Hvar Hillsa, odmah iza hotela Ambasador, nalazi se još jedna atraktivna vinska kušaonica. Riječ je o kušaonici vinarije Markus Wines, koja je svoj put započela 2008 u Zagrebu kao garažna vinarija, ali je prije nekoliko godina, promjenom vlasnika i enologa (sada njihova vina kreira bračni par Ivona i Slaven Jeličić) krenula u ekspanziju. 

Kušanje smo započeli njihovim svježim roseom iz 2023. aroma bobičastog voća, breskve, pa čak i lubenice, a nastavili njihovom maraštinom iz iste berbe nazvanom Pomalo. Ovo vino donosi arome zrelog voća i korice citrusa, a uz maraštinu, sadrži i 9% sve popularnijeg, ali tako rijetkog grka.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Kušaonica vinarije Markus Wines foto: Emina Basara

O tom potom naziv je njihova pošipa. Kušali smo ga iz berbe 2023., a riječ je o vinu koje nije bilo u drvu. No zato je njihov pošip Dan po dan odležavao 8 mjeseci u francuskom hrastu, a nakon toga godinu dana u boci. Tako da Markus Wines definitivno ima pošip za svačiji ukus. Od bijelih vina imaju i chardonnay Serendipity, koji je odležavao u hrastu, a kušali smo ga iz berbe 2022. - isticale su se arome maslaca, briochea, citrusa...

Od crvenih vina vinarije Markus kušali smo njihovo vino Fetivi iz 2020. koje se sastoji od 87% crljenka i 13% babića te uz arome tamnog bobičastog voća (kupine, crni ribiz...) ima i izražene arome vanilije te sladića. Inače, vinarija Markus Wines gradi impresivnu vinariju u Kaštelima, koja će sigurno postati omiljeno odredište svih vinoljubaca.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Spektakularan pogled iz vinarije Kastel Skuli foto: Emina Basara

vino dalmacije, kastel sikuli | Author: Press Kaštelanski vinari s gostima iz Amerike i Monikom Prović foto: Press

Kaštelanski vinari zajedno predstavili svoje vinske uzdanice

A kad smo kod Kaštela, nezaobilazno odredište za sve vinoljupca, pa i naše gore spomenute znatiželjne američke kolege, svakako je vinarija Kastel Sikuli. Riječ je o obiteljskoj boutique vinariji koja je na tržištu od 2019. godine, odnosno berbe 2018. godine. Vinarija posjeduje vinograd u Kaštel Novom koji se prostre na 13.000 četvornih metara i dva manja vinograda u unutrašnjosti Dalmacije sa 3000 trsova.

Naziv Sikuli dolazi od antičkog naselja Sikuli koje su u drugom stoljeću prije Krista osnovali Grci. Sikuli su bili poznati po proizvodnji i prodaji vina, o čemu svjedoči bogata zbirka amfora i mega čaša pronađenih na lokalitetu. Arheološko nalazište Sikuli nalazi se u neposrednoj blizini vinarije i ukazuje na dugu tradiciju proizvodnje vina na ovim prostorima.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Kastel Sikuli foto: Emina Basara

U vinariji i kušaonici Kastel Sikuli nude i izvrsnu hranu koju brižno sljubljuju sa svojim vinima. Za ovu priliku pridružila su im se još 2 kaštelanske vinarije - Vuina iz Kaštel Štafilića te Matela iz Kaštel Sućurca te su svi zajedno, tijekom ugodnog ručka, predstavili svoja vina. 

Kušanje je krenulo brut nature pjenušcem vinarije Kastel Sikuli iz 2022. koji je napravljen klasičnom metodom, a sastoji se od 50% pošipa i 50% chardonnaya. Nastavili smo maraštinom vinarije Matela iz 2022. koje je, zanimljivo, vinificirano u hrastu, a odležavalo u inoxu (da, baš tako, nisam se zabunila!) te potom prešli na ružičasta vina - Vuina Rose 2024. od crljenka, Kastel Sikuli Rose 2024. od grenachea i syraha i Matela Opol 2024., tradicionalno ružičasto vino od sorti plavac mali i babica. Od bijelih vina kušali smo još Kastel Sikuli Pošip 2023.

Babica kaštelanska lokalna je sorta kojoj se zna samo jedan predak, slavni plavac mali, a kušali smo je u dvije izvedbe - onoj iz vinarije Vuna iz 2022. te vinarije Matela iz 2019 Vinarija Matela predstavila je još jedan raritet - glavinušu iz 2019. (ova sorta poznata je još po nazivima okatac i ružica crvena). Bila je ovo rijetka prilika da kušamo ovo vino, jer Matela ima samo 1 bačvu vina od glavinuše iz 2019.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Neka od kušanih kaštelanskih vina foto: Emina Basara

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Vinarija Matela ima samo 1 bačvu vina od glavinuše iz 2019. foto: Emina Basara

Naravno, zvijezda kušanja bio je crljenak kaštelanski, sorta koju u nas zovemo i tribidrag, u Italiji ga poznaju kao primitivno, a u Kaliforniji i ostatku svijeta kao zinfandel. Znatiželjnim američkim novinarima posebno je bila zanimljiva priča o tome kako je njihov omiljeni zinfandel zapravo stigao iz Hrvatske, a svi oni dobro znaju za pokojnog legendarnog vinara Miljenka Grgića koji je jedan od zaslužnih u procesu dokazivanja hrvatskog podrijetla ove svjetski slavne sorte.

Krenuli smo s crljenkom vinarije Kastel Sikuli iz 2022., prešli na Vuina Crljenak Štafileo iz 2017. te završili s kultnim polusuhim crljenkom iz vinarije Matela - Esenca 2021. Za kraj, kušali smo i sjajan Matelin Kaštelanski prošek.

vino dalmacije, sikuli, matela, vuina, markus, hvar hills | Author: Emina Basara Izvrsna hrana u kušaonci vinarije Kastel Sikuli foto: Emina Basara

Ne bi bilo u redu da ne spomenem i sjajne zalogaje koje smo svi skupa kušali u vinariji Kastel Sikuli, jer samo vrhunska hrana može kvalitetno pratiti vrhunska vina. Za hladno predjelo poslužen nam je carpaccio od sabljarke i tartar od škampa s kaparima te emulzijom od naranči, limuna i maslinova ulje te uz to slasni uštipci. Nakon toga, uz pošip smo guštali u filetu dry-aged mola koji je potom grilan, kavijaru od pastrve, espumom od sira i uz to ulju od peršina.

Uz crljenke se izvrsno sljubilo jelo od pečene janjetine, uz domaće pljukance u umaku od maslaca i kapara, maslinovo ulje i redukciju umaka od vina. Desert od bijele i tamne čokolade, poslužen s umakom od vina i crumbleom izvrsno je pak pasao uz Matelin prošek.

Vjerujem da su već već svima počele curiti sline od svih divnih vina i zalogaja, pa vam predlažem da svakako i svi isprobate ovu splitsko-kaštelansku vinsku turu. Neće vam biti žao!

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.