Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju ribe barem jednom tjedno, a idealno dva puta, odnosno količinski barem 230 grama. Konzumacija ribe važna je zbog unosa omega-3 masnih kiselina koje su tijelu neophodne za zdravlje srca i krvnih žila te su jedan od najjačih antioksidansa koji sprječavaju nastanak zloćudnih stanica u organizmu. Omega-3 masne kiseline ne proizvode se u tijelu pa ih je iznimno važno unijeti kroz prehranu. Donosimo ti tri recepta uz koja ćeš vrlo lako uklopiti ribu u tjedni meni.
Fileti orade s kremastom palentom
Orada je bijela riba koja je često viđena na ribljim jelovnicima kod nas. Donosimo recept Darka Kontina s oradom u neobičnoj kombinaciji s kremastom palentom. Za pripremu će ti trebati 5 minuta, a za pečenje samo 20.
Sastojci za dvije osobe:
- 2 x Cromaris svježi fileti orade 130 g
- palenta, 50 g
- mlijeko, 75 ml
- voda, 100 ml
- slani inćuni po želji
- sušene rajčice po želji
- kapare po želji
- timijan po želji
- naribana kora naranče po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
U lonac stavi kuhati 100 ml vode, 75 ml mlijeka i 1/4 čajne žlice soli dok ne zavrije. Zatim dodaj 50 grama palente te uz stalno miješanje na smanjenoj vatri nastavi kuhati 1 minutu. Ugasi plamen, a zatim u palentu stavi 25 grama maslaca i 100 ml vrhnja za kuhanje. Palentu žlicom prebaci na jednu hrpu na tanjur kako bi se od njezine težine napravio ravnomjeran krug na tanjuru.
Filete orade po želji posoli i popapri. Zagrij maslinovo ulje na tavi i dodaj oradu kožom prema dolje. Nakon nekoliko minuta, kad se koža ribe lijepo zapeče, okreni filete i završi ih dodatnim pečenjem od nekoliko minuta. Pečenu ribu možeš narezati na manje komade i posloži preko palente. Uz ribu po palenti rasporedi malo slanih inćuna, sušene rajčice i kapare. Dodatno sve ukrasi lišćem majčine dušice (timijanom) i naribanom korom naranče za poseban okus i štih cijelog jela.
Filet brancina u umaku od vina i kapara
Brancin je još jedna bijela i cijenjena riba u Jadranu koja se popularno peče na grilu uz povrće. No pečenjem fileta brancina na tavi postiže se izrazito hrskava koža ribe. Donosimo recept za file brancina u ukusnom umaku od vina i kapara autorice Sanje Mijac. Bit će ti potrebno 5 minuta za pripremu te 20 za pečenje.
Sastojci za dvije osobe:
- nekoliko žlica maslinova ulja
- 2 x Cromaris fileti brancina 130 g
- crveni luk, 1 kom
- češnjak, 1 glavica (ili količina po želji)
- kapari, 2 žlice
- bijelo vino, 1 dcl
- malo vode
- svježe lišće peršina
- malo svježeg ružmarina
- sol i papar
Priprema:
Na zagrijano maslinovo ulje stavi filete brancina na stranu s kožom. Prži sa svake strane nekoliko minuta. Filete makni s ulja i stavi ih sa strane. Na ulje dodaj na polumjesece nasjeckan luk i dinstaj dok ne omekša. Zatim dodaj protisnuti češnjak te dinstaj dok ne zamiriše. Dodaj kapare pa vrati i filete brancina. Zalij vinom i po potrebi podlij s malo vode. Dodaj začine, nasjeckan ružmarin, sol i papar. Svježe lišće peršina dodaj na kraju. Ostavi da se sve krčka oko 5 minuta.
Posluži s finim kruhom za umakanje ili s kuhanim krumpirom koji ćeš zgnječiti na grubo, malo ga posoliti, popapriti i dodati malo peršina.
Filet hame s ratatouille povrćem
Ratatouille (ratatui) složenac je od povrća podrijetlom iz Francuske. Priprema se od paprike, patlidžana i tikvica, a popularno se servira uz ribu. Donosimo ukusan i jednostavan recept s filetima hame i ratatouille povrćem za koji će ti trebati 20 minuta.
Sastojci za 2 osobe:
- Cromaris fileti hame, 200 g
- maslinovo ulje
- prstohvat morske soli i papra
- tikvica
- patlidžan
- crveni luk
- crvena paprika
- svježi ružmarin
- 2 žlice meda
Na koži fileta napravi 2-3 reza okomito te nježno mariniraj maslinovim uljem i morskom soli. Peci ga na grill ili teflon tavi, grillu, pećnici te na žaru. Povrće (tikvice, patlidžan, crveni luk i crvenu papriku) isjeckaj na kockice te naglo popeci na maslinovu ulju u wok tavi 2-3 minute. Dodaj malo svježeg ružmarina, meda, soli i papra. Na kraju serviraj povrće i na njega stavi pečeni filet. Umjesto fileta kornatske hame možeš koristiti i filet brancina ili orade.