Recepti 14. listopada 2019.

3 jednostavna jela s ribom koja ćeš htjeti jesti svaki dan

foto: Cromaris

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ribu bi trebalo jesti barem jednom tjedno, a mi ti donosimo brze i jednostavne recepte uz koje ćeš to lako postići

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju ribe barem jednom tjedno, a idealno dva puta, odnosno količinski barem 230 grama. Konzumacija ribe važna je zbog unosa omega-3 masnih kiselina koje su tijelu neophodne za zdravlje srca i krvnih žila te su jedan od najjačih antioksidansa koji sprječavaju nastanak zloćudnih stanica u organizmu. Omega-3 masne kiseline ne proizvode se u tijelu pa ih je iznimno važno unijeti kroz prehranu. Donosimo ti tri recepta uz koja ćeš vrlo lako uklopiti ribu u tjedni meni.

Fileti orade s kremastom palentom

Orada je bijela riba koja je često viđena na ribljim jelovnicima kod nas. Donosimo recept Darka Kontina s oradom u neobičnoj kombinaciji s kremastom palentom. Za pripremu će ti trebati 5 minuta, a za pečenje samo 20. 

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 x Cromaris svježi fileti orade 130 g
  • palenta, 50 g
  • mlijeko, 75 ml
  • voda, 100 ml
  • slani inćuni po želji
  • sušene rajčice po želji
  • kapare po želji
  • timijan po želji
  • naribana kora naranče po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

U lonac stavi kuhati 100 ml vode, 75 ml mlijeka i 1/4 čajne žlice soli dok ne zavrije. Zatim dodaj 50 grama palente te uz stalno miješanje na smanjenoj vatri nastavi kuhati 1 minutu. Ugasi plamen, a zatim u palentu stavi 25 grama maslaca i 100 ml vrhnja za kuhanje. Palentu žlicom prebaci na jednu hrpu na tanjur kako bi se od njezine težine napravio ravnomjeran krug na tanjuru.

Filete orade po želji posoli i popapri. Zagrij maslinovo ulje na tavi i dodaj oradu kožom prema dolje. Nakon nekoliko minuta, kad se koža ribe lijepo zapeče, okreni filete i završi ih dodatnim pečenjem od nekoliko minuta. Pečenu ribu možeš narezati na manje komade i posloži preko palente. Uz ribu po palenti rasporedi malo slanih inćuna, sušene rajčice i kapare. Dodatno sve ukrasi lišćem majčine dušice (timijanom) i naribanom korom naranče za poseban okus i štih cijelog jela.

 | Author: Cromaris foto: Cromaris

Filet brancina u umaku od vina i kapara

Brancin je još jedna bijela i cijenjena riba u Jadranu koja se popularno peče na grilu uz povrće. No pečenjem fileta brancina na tavi postiže se izrazito hrskava koža ribe. Donosimo recept za file brancina u ukusnom umaku od vina i kapara autorice Sanje Mijac. Bit će ti potrebno 5 minuta za pripremu te 20 za pečenje.

Sastojci za dvije osobe:

  • nekoliko žlica maslinova ulja
  • 2 x Cromaris fileti brancina 130 g
  • crveni luk, 1 kom
  • češnjak, 1 glavica (ili količina po želji)
  • kapari, 2 žlice
  • bijelo vino, 1 dcl
  • malo vode
  • svježe lišće peršina
  • malo svježeg ružmarina
  • sol i papar

Priprema:

Na zagrijano maslinovo ulje stavi filete brancina na stranu s kožom. Prži sa svake strane nekoliko minuta. Filete makni s ulja i stavi ih sa strane. Na ulje dodaj na polumjesece nasjeckan luk i dinstaj dok ne omekša. Zatim dodaj protisnuti češnjak te dinstaj dok ne zamiriše. Dodaj kapare pa vrati i filete brancina. Zalij vinom i po potrebi podlij s malo vode. Dodaj začine, nasjeckan ružmarin, sol i papar. Svježe lišće peršina dodaj na kraju. Ostavi da se sve krčka oko 5 minuta. 

Posluži s finim kruhom za umakanje ili s kuhanim krumpirom koji ćeš zgnječiti na grubo, malo ga posoliti, popapriti i dodati malo peršina.

 | Author: Cromaris foto: Cromaris

Filet hame s ratatouille povrćem

Ratatouille (ratatui) složenac je od povrća podrijetlom iz Francuske. Priprema se od paprike, patlidžana i tikvica, a popularno se servira uz ribu. Donosimo ukusan i jednostavan recept s filetima hame i ratatouille povrćem za koji će ti trebati 20 minuta.

Sastojci za 2 osobe:

  • Cromaris fileti hame, 200 g
  • maslinovo ulje
  • prstohvat morske soli i papra
  • tikvica
  • patlidžan
  • crveni luk
  • crvena paprika
  • svježi ružmarin
  • 2 žlice meda

Na koži fileta napravi 2-3 reza okomito te nježno mariniraj maslinovim uljem i morskom soli. Peci ga na grill ili teflon tavi, grillu, pećnici te na žaru. Povrće (tikvice, patlidžan, crveni luk i crvenu papriku) isjeckaj na kockice te naglo popeci na maslinovu ulju u wok tavi 2-3 minute. Dodaj malo svježeg ružmarina, meda, soli i papra. Na kraju serviraj povrće i na njega stavi pečeni filet. Umjesto fileta kornatske hame možeš koristiti i filet brancina ili orade.

 | Author: Cromaris foto: Cromaris

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.