Recepti 11. kolovoza 2021.

Ovih pet grešaka u pripremi zobene kaše MORAŠ izbjeći

SHUTTERSTOCK Zobene pahuljice s grčkim jogurtom i smokvama
gastro postao gastro.24sata.hr
Uštedi vrijeme i zobenu kašu pripremi večer prije!

Ako si i ti među onima koji započinju svoj dan zdjelom ukusne zobene kaše, pripremljene navečer, pripazi na nekoliko čestih grešaka.

Iako je priprema zobenih pahuljica jednostavna  i brza, na umu moraš imati nekoliko savjeta, kako bi bila sigurna da će tvoja zobena kaša uvijek biti savršeno kremasta i ukusna. 

 

Možda vas zanima... Zasladi jutro zobenom kašom s kakaom i bademima Recepti

 

U nastavku pročitaj pet pogrešaka koje su česte prilikom pripreme zobene kaše.

1. Ne vodiš računa o pravilnom omjeru tekućine i zobenih pahuljica

Smanjivanje omjera tekućine u odnosu na zob jedan je od glavnih ključeva uspjeha kada je riječ o pripremi zobene kaše preko noći. Budući da zob satima ostavljaš da omekša u tekućini tijekom noći - obično nekoj vrsti mlijeka - da se razgradi i postane poput kaše, ako upotrijebiš premalo tekućine, zob neće omekšati dovoljno te nećeš dobiti željenu kremastu konzistenciju. Umjesto toga dobit ćeš nešto nalik cementu. S druge strane, ako upotrijebiš previše tekućine na kraju ćeš dobiti juhu. Slijedi ovaj savjet i pridržavaj se omjera tekućine i zobi u odnosu 2:1 za pripremu zobene kaše preko noći kako bi postigla najbolju konzistenciju.

2. Ne stavljaš sol

Koliko god zob "voljela" javorov sirup i smeđi šećer, ona također voli (i treba) sol. Baš kao i bilo koja druga hrana, zob je potrebno pravilno začiniti! U suprotnom imat će bezukusan okus, poput kartona. Dakle, u smjesu tekućine i zobi umiješaj prstohvat soli i tvoja zobena kaša bit će mnogo ukusnija. 

Zobena kaša | Author: Promo Promo

3. Instant zobenu kašu pripremaš večer ranije

Ostavi instant zob za neku drugu priliku!  Za pripremu zobi preko noći koristi isključivo klasične cjelovite zobene pahuljice. Krupne, zobene pahuljice najbolji su izbor kada spremaš zobenu kašu preko noći. One će ti dati u kremastu i glatku teksturu koju svi želimo postići!

4. Stavljaš orašaste plodove i voće odjednom

Možda ti je primamljivo umiješati orašaste plodove i voće u zob prije odlaska u krevet kako bi si olakšala jutro, ali pokušaj se suzdržati. Baš kao i zob, sve što dodaš tekućini natopit će se i omekšati, tako da ćeš dobiti gnjecave orašaste plodove i kašasto voće. Dakle, mješavine poput orašastih plodova, sjemenki, svježeg voća, granole i kokosovih pahuljica ostavi za jutro. S druge strane, chia sjemenke i suho voće može se dodavati noću, jer chia sjemenkama treba vremena da upiju tekućinu. 

5. Zaboravljaš promiješati kašu

Već si sinoć umiješala zob u tekućinu, pa ju ujutro ne trebaš ponovno miješati, zar ne? U tom slučaju,  dno zobene kaše moglo bi biti prilično kašasto, dok bi na vrhu zobene pahuljice mogle ostati tvrde. Razlike u teksturi svi želimo izbjeći, stoga dobro promiješaj zobene pahuljice prije odlaska na počinak i prije jela. Miješanjem se otpušta i dodatan škrob koji će tvojoj zobenoj kaši dati finu, kremastu teksturu.

 

Možda vas zanima... Zalogaji sa zobenim pahuljicama za užurbana jutra Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.