Zaboravi klasični sladoled na kraju napornog dana. Ovi štapići s notom amaretta i citrusnim twistom nisu samo desert – oni su koktel koji možeš lizati...
Kad sparina postane nepodnošljiva, a obična pića više ne osvježavaju kao prije, vrijeme je da se stvari zamrznu – doslovce. Umjesto klasičnog koktela u čaši, tu je ledena verzija u obliku sladoleda na štapiću. Inspirirani omiljenim Amaretto Sourom, ovi sladoledi spajaju sok višnje, limuna i limete s taman toliko alkohola da budu ozbiljno dobri – ali i dalje zabavni.
Kad je 30 u hladu...
Amaretto donosi bademastu toplinu koja se savršeno slaže s kiselkastim citrusima. Ovaj sladoled nije za ljubitelje preslatkih okusa – on je pikantan, osvježavajuć i ozbiljno fotogeničan. Bonus je to što u svaki štapić možeš ubaciti krišku naranče ili maraskinu – efekt je zajamčen. Rashladi se, zaslužio si!
Koktel amaretto sour
foto: passthesushi/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Amaretto sladoled na štapiću
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sok od višanja
180
ml
Amaretto
135
ml
Sok od limuna
120
ml
Sok od limete
60
ml
Šećerni sirup
60
ml
Naranča - kriške
Maraskino višnje
Voda
1
žlica
Postupak
U svaki od šest kalupa za sladoled ulij po 30 ml soka od višanja. Ubaci štapiće i stavi u zamrzivač na najmanje 6 sati, dok se sok potpuno ne stvrdne.
U čaši za koktele ili manjoj posudi pomiješaj amaretto, limunov sok, sok limete, šećerni sirup i 1 žlicu vode. Ako koristiš, pripremi tanke kriške naranče i nekoliko maraskina.
Šećerni sirup možeš lako napraviti: zagrij jednake dijelove vode i šećera dok se šećer ne otopi (3–4 minute), pa ohladi. Može stajati u hladnjaku do mjesec dana.
Izvadi kalupe iz zamrzivača. Pažljivo makni gornji dio kalupa, ali ostavi štapiće na mjestu. Dodaj voćne ukrase po želji i prelij koktel-smjesu u svaki kalup. Vrati u zamrzivač i ostavi preko noći.
Ne pretjeruj s alkoholom – previše amaretta spriječit će da se sladoled uopće zaledi. Ako želiš jači "udar", pojedi još jedan!