gastro postao
Meke i pahuljaste, ove palačinke jesenska su fantazija!
Pahuljaste američke palačinke s nadjevom od jabuka, cimeta i grožđa savršen su doručak, brunch ili desert u ovo vrijeme. Posluži ih s još nekim nadjevima po želji ili šećerom u prahu i uživaj u savršenom desertu!
Namirnice navedene u nastavku dovoljne su za četiri porcije pa ih svakako poduplaj ako ih pripremaš za više ljudi! Sjajan su doručak i za djecu!
Sastojci za palačinke:
- 200 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 300 mL mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za nadjev:
- 2 jabuke (bilo koje vrste)
- 1 veći crveni ili crni grozd
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 120 mL javorova sirupa
Priprema:
- Nadjev: U srednje velik lonac na srednje jaku vatru dodaj maslac, smeđi šećer, cimet, sirup, nasjeckane jabuke te bobice s grozda. Dinstaj tri do sedam minuta uz povremeno miješanje. Makni s vatre i ostavi na toplom i pokriveno.
- Napravi palačinke: U srednje veliku posudu prosij brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i cimet i promiješaj dok se temeljito ne sjedine. Stavi na stranu. U velikoj zdjeli umuti mlijeko, jaje i vaniliju. Polako ulij ohlađeni rastopljeni maslac, snažno miješajući. Polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke, formirajući glatko, pahuljasto tijesto.
- Poprskaj tavu sprejom za kuhanje ili ju namasti i zagrij na umjerenoj vatri.
- Zagrabi 1/4 šalice i izlij tijesto u tavicu. Pričekaj da se zapeče s jedne strane, zatim preokreni. Pričekaj minutu do dvije i tvoja palačinka je gotova. Ponovi sve dok imaš smjese.
- Jednom gotove, palačinke poslaži na tanjur i prelij nadjevom od jabuka, cimeta i grožđa, a po želji ih nadopuni i dodatnim nadjevima kao što su čokolada, med ili šećer u prahu!
U slast!