Aromatična purica s narančom odličan je blagdanski recept osječke blogerice Maje Božičanin, maXYame
BlogericaMaXYama pripremila je božićnu večeru koja se može uspoređivati sa scenama iz ponajboljih božićnih filmova. Zvijezda njezina stola na Božić obavezno je divna pečena purica s narančom.
Sporo je pečena, divne zlaćane boje i vrlo aromatična, a odlično pristaje uz pečeni krumpir ili domaće mlince.
Purica s narančom za Božić pun okusa
foto: maXYama
Ne gasi ekran dok kuham
Pečena purica s narančom
32 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Purica - cijela
1
kom
Svinjska mast
Maslac
Luk
1
kom
Klinčić
Naranča
2
kom
Češnjak
Listići svježeg peršina
Pileći temeljac
Povrtni temeljac
Sol
Postupak
Dan prije pečenja, puricu dobro posuši papirnatim ubrusima te je dobro nasoli izvana i iznutra.
Nasjeckaj češnjak, peršin list i filetiranu naranču pa sve pomiješaj sa svinjskom masti i maslacem. Filom popuni puricu ispod kože. Ostavi 24 sata poklopljeno na hladnom do pečenja.
Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva, namaži puricu prije pečenja svinjskom mašću, a u unutrašnjost purice stavi 1 glavicu luka koju nabodenu klinčićima te naranču izrezanu na četvrtine. Prekriži pureće batke i zaveži kuharskim koncem.
Puricu peci 15-20 minuta na visokoj temperaturi pa smanji na 190 stupnjeva i peci još cca 2 sata (navedeno vrijeme pečenja vrijedi za purice težine cca 3 kg), povremeno zalijevajući toplim temeljcem i masnoćom od pečenja.
Purica s narančom za blagdane pune okusa
foto: maXYama
Purica s narančom za blagdane pune okusa
foto: maXYama
Na portalu missGASTRO potraži i preostale blagdanske recepte maXYame za pečeni janjeći but, punjeni kare te najbolju salatu i umak.