Recepti Božić 25. prosinca 2024.

Purica s narančom za blagdane pune okusa

Božić
32 MIN
150 MIN
8
SREDNJE
Purica s narančom za Božić pun okusa
Purica s narančom za Božić pun okusa
foto: maXYama
Aromatična purica s narančom odličan je blagdanski recept osječke blogerice Maje Božičanin, maXYame

Blogerica MaXYama pripremila je božićnu večeru koja se može uspoređivati sa scenama iz ponajboljih božićnih filmova. Zvijezda njezina stola na Božić obavezno je divna pečena purica s narančom.

Sporo je pečena, divne zlaćane boje i vrlo aromatična, a odlično pristaje uz pečeni krumpir ili domaće mlince. 

 | Author: maXYama Purica s narančom za Božić pun okusa foto: maXYama

Ne gasi ekran dok kuham

Pečena purica s narančom
32 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Purica - cijela 1 kom
  • Svinjska mast
  • Maslac
  • Luk 1 kom
  • Klinčić
  • Naranča 2 kom
  • Češnjak
  • Listići svježeg peršina
  • Pileći temeljac
  • Povrtni temeljac
  • Sol
Postupak
  1. Dan prije pečenja, puricu dobro posuši papirnatim ubrusima te je dobro nasoli izvana i iznutra.


  2. Nasjeckaj češnjak, peršin list i filetiranu naranču pa sve pomiješaj sa svinjskom masti i maslacem. Filom popuni puricu ispod kože. Ostavi 24 sata poklopljeno na hladnom do pečenja.


  3. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva, namaži puricu prije pečenja svinjskom mašću, a u unutrašnjost purice stavi 1 glavicu luka koju nabodenu klinčićima te naranču izrezanu na četvrtine. Prekriži pureće batke i zaveži kuharskim koncem.


  4. Puricu peci 15-20 minuta na visokoj temperaturi pa smanji na 190 stupnjeva i peci još cca 2 sata (navedeno vrijeme pečenja vrijedi za purice težine cca 3 kg), povremeno zalijevajući toplim temeljcem i masnoćom od pečenja.


 | Author: maXYama Purica s narančom za blagdane pune okusa foto: maXYama

 | Author: maXYama Purica s narančom za blagdane pune okusa foto: maXYama

Na portalu missGASTRO potraži i preostale blagdanske recepte maXYame za pečeni janjeći but, punjeni kare te najbolju salatu i umak.

Možda vas zanima... Blagdanski jelovnik: Umak od šljiva i salata od prokulica Kolumne Možda vas zanima... Sočna janjeća rolada sa slaninom i kupusom Kolumne Možda vas zanima... Pečeni kare s kostima zvijezda je blagdanskog stola Kolumne Možda vas zanima... Večera s orašarima i recept za paprenjake Kolumne Možda vas zanima... Krem gusta juha od bundeve - ispod peke Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.