gastro postao
Napravi baskijski cheesecake - jednostavan, ukusan i savršeno kremast kolač od sira
Baskijski cheesecake jedan je od najjednostavnijih, ali i najkremastijih cheesecakeova. Za njegovu pripremu trebat će ti nekoliko sastojaka, mikser i kalup za pečenje. Od klasičnog cheesecake razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorena korica.
Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka
Baskijski cheesecake je 1990. osmislio kuhar Santiago Rivera iz La Viñe u španjolskom San Sebastianu. Izvorni recept iz La Viñe sadrži samo 5 sastojaka: krem sir, slatko vrhnje, šećer, jaja i brašno. Recept koji donosimo u nastavku ne razlikuje se mnogo od originalnog; dodana je aroma vanilije, ali možeš ju i izostaviti, ako želiš pripremiti cheesecake identičan originalnom receptu.
Baskijski cheesecake
Sastojci:
- 300 g krem sira
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 20 g glatkog brašna
- 200 ml slatkog vrhnja
- 3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)
- 2 g soli
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Okrugli kalup za pečenje obloži papirom za pečenje te ga namasti maslacom.
- U posudi mikserom izmiješaj krem sir i šećer dok ne dobiješ kremastu teksturu. Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini.
- Potom dodaj brašno, prstohvat soli i vaniliju. Dodaj slatko vrhnje. Sve sastojke poveži mikserom.
- Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 55-60 minuta, odnosno dok površina cheesecakea ne poprimi lijepu zlatnu smeđu boju.
- Površina bi trebala biti tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga.
- Cheesecake ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Možeš ga poslužiti uz bobičasto voće, džemove i razne preljeve.