Naš su prvi izbor jabuke punjene bademima i domaćim džemom. Riječ je o vrlo jednostavnom receptu, koji malo podsjeća na tufahije, ali priprema i popis sastojaka su daleko kraći. Jedna će polovica zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, a nećete morati puno brinuti o kalorijama.
Odaberite slađu jabuku, ogulite je, prepolovite i pažljivo izdubite. U maloj posudici pomiješajte dvije žlice nasjeckanih badema sa žlicom domaćeg džema, a po želji dodajte i žličicu, dvije ruma. Smjesom napunite jabuke i pecite otprilike 20 minuta na 180 stupnjeva.
Sljedeći recept također uključuje voće – jabuke, banane, kruške, breskve... Za pripremu možete iskoristiti grill ili pećnicu, a potrebni su vam samo komad aluminijske folije, red kvalitetne tamne čokolade i malo ruma. Voće narežite, dodajte kockice čokolade, prelijte rumom i dobro zatvorite. Na grilu ostavite desetak, a u pećnici zagrijanoj 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.
Presudno je da upotrijebite čokoladu s velikim postotkom kakaa i provjerite količinu šećera, a slobodno možete dodati i malo cimeta. Uzmite u obzir i činjenicu da su banane najkaloričnije od nabrojenog voća pa vam predlažemo da se odlučite za primjerice breskve.
Treća je opcija praktična i prikladna za duge ljetne dane. Riječ je o ledenim pločicama od grčkog jogurta koje možete držati u zamrzivaču čak dva mjeseca, ali sumnjamo da će ijedna preostati.
Izmiksajte 500 ml grčkog jogurta s 80 g meda i prstohvatom soli. Prelijte smjesu u lim prekriven papirom za pečenje, rasporedite odabrano bobičasto voće i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim razlomite i osvježite se.
Uživajte bez grižnje savjesti!