Na sam spomen bosanskog lonca odmah ogladnimo. Premda, kažu Bosanci, ne postoji 'pravi recept' za ovo jelo – jer su svi pravi – mi smo pronašli jedan u kuharici 'Domaća kuhinja' autorice Ivanke Karačić i u izdanju izdavačke kuće Znanje još iz 1975. godine!
Svi ćemo se složiti da u lonac svakako treba staviti razno meso jer je tako ukusnije (primjerice, junetinu, janjetinu, bravetinu, svinjetinu) ili ga kombinirati (što je još bolje), a povrće izmjenjivati ovisno o godišnjem dobu. Naravno, jedini i nezamjenjivi u receptu je - kupus!
Tajna bosanskog lonca je i u dugom kuhanju, da se svi okusi i mesa i povrća i začina sljubljuju na ukusniji način te jelu daju onu posebnu aromu i okus.
Bosanski lonac
Sastojci:
- ½ kg svinjskog mesa bez kostiju, izrezanog na veće komade
- ½ kg goveđeg mesa bez kostiju, izrezanog na veće komade
- ½ kg mladog krumpira (može i starog ako nemaš mladog); sitni krumpir ostavi u komadu, a krupniji izreži na 4 dijela
- 2 srednje glavice luka, izrezane na 4 dijela
- 10 češnjeva češnjaka, u cijelom
- 40 dkg svježe rajčice, izrezane na 4 dijela
- 4 svježe zelene paprike, očišćene od sjemenki i izrezane na 4 dijela
- 30 dkg kelja, izrezanog na veće komade
- 20 dkg zelja, izrezanog na veće komade
- 2 mrkve, ostrugane i krupno narezane
- 2 korijena peršina, ostruganog i krupno narezanog
- 1 korijen celera, ostrugan i krupno narezan
- 1 koraba, oguljena i krupno narezana
- 10 mahuna, očišćene i ostavljene cijele
- 2 velike žlice slatke crvene paprike
- 15 – 20 zrna papra
- soli po ukusu
- 3 dcl bijelog vina
- vode ili juhe po potrebi
Priprema:
- Kada sve sastojke pripremiš, počni ih slagati u duboki lonac. Na dno stavi prvo red miješanog mesa, na meso red povrća, od svačega pomalo, malo češnjaka, soli i papra i crvene paprike.
- Zatim ponovi red mesa pa opet red povrća i začina i tako redom dok sve ne potrošiš.
- Gornji red mora biti povrće.
- Zalij vinom i vodom ili juhom do 2/3 sadržaja lonca. Lonac pokrij pergament papirom i zaveži špagom.
- Stavi kuhati i kada uzavri lonac premjesti u srednje lagano zagrijanu pećnicu, na temperaturu od 150 do 175 stupnjeva i kuhaj oko 4 sata.