Recepti Božić 16. prosinca 2025.

Božićni hit: Raspucanci s malinama i limunom

Božić
20 MIN
11 MIN
25
SREDNJE
raspucanci
Raspucanci s malinama i limunom
foto: Widya/Pinterest
Raspucanci s malinama i limunom novi su slatki božićni hit. Isprobaj naš recept i zahvali nam kasnije!

Nisu to dani u tjednu, ni datumi u kalendaru... Dobro, jesu faktografski. Emocionalno, blagdani počinju kad se kuhinjom počnu širiti mirisi kolača. Limunova korica, vanilija, rastopljeni maslac... Ovi keksi donose upravo to!

Ovi divni raspucanci s malinama i limunom pečeni su taman toliko da ostanu mekani u sredini, s karakterističnim naborima po površini. I izgledaju cool!

petra jelenić, čokoladni rapucanci Možda vas zanima... Petra Jelenić ima najbolji recept za raspucance! Recepti

Sjajan spoj kiselog i slatkog

Liofilizirane maline bogate su antocijanima, prirodnim biljnim pigmentima s protuupalnim učinkom. U tijestu su grubo zdrobljene, a za završni sloj samljevene su u fini prah koji se miješa sa šećerom u prahu i stvara voćno-snježni premaz.

Limun doprinosi i aromom i kiselošću, ali i sadržajem vitamina C i d-limonena, antioksidansa iz kore citrusa. Naravno, termička obrada smanjuje količinu vitamina, ali ono što ostaje je aroma, ona prava. Koja se pamti i nakon blagdana!

Recept za raspucance s malinama i limunom je u nastavku... Sretan Božić!

raspucanci | Author: Widya/Pinterest Raspucanci foto: Widya/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Raspucanci s malinama i limunom
20 MIN
pripreme
11 MIN
kuhanja
25
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 1,33 šalica
  • Integralno brašno 1,33 šalica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Šećer 1 šalica
  • Maslac 0,75 šalica
  • Žumanjak 2 kom
  • Limunova korica 1 žlica
  • Sok od limuna 0,25 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Liofilizirane maline 1 šalica
  • Šećer u prahu 0,50 šalica
Postupak
  1. U manjoj zdjeli pomiješaj obično i integralno brašno, gustin, sol i sodu bikarbonu.


  2. U srednje velikoj zdjeli pjenjačom pomiješaj šećer, otopljeni maslac, žumanjke, limunovu koricu, limunov sok i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine. Dodaj mješavinu brašna i promiješaj dok se ne spoji, otprilike 30 sekundi.


  3. Grubo zdrobi pola šalice liofiliziranih malina i umiješaj ih u tijesto. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata i 30 minuta (ili do 3 dana).


  4. Zagrij pećnicu na 175 °C, s rešetkama postavljenima u gornju i donju trećinu. Obloži dva velika lima papirom za pečenje.

    Samelji preostalih ½ šalice liofiliziranih malina u multipraktiku dok ne postanu fini prah (oko 10 sekundi), prosij kroz sitno cjedilo da ukloniš sjemenke i pomiješaj sa šećerom u prahu.


  5. Pomoću prstena promjera 3,8 cm (oko 2 žlice tijesta) oblikuj 24 kuglice tijesta. Uvaljaj svaku u mješavinu malina i šećera, pa rasporedi po limovima, ostavljajući razmak između.


  6. Peci 10-11 minuta, dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane mekana. Na pola vremena zamijeni mjesta limovima u pećnici. Ohladi kekse 5 minuta na limu, zatim ih prebaci na rešetku. Ponovi s preostalim tijestom i posipom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

150 kcal

7 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

0,38 g

0 %

UH

21,00 g

7 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Tijesto za raspucance možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do 3 dana. Pečeni keksi čuvaju se u hermetički zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, do 5 dana. 

Ispeci i ove prefine blagdanske keksiće!

Božićni keksići Možda vas zanima... Ovo su nezaobilazni recepti za blagdanske keksiće Recepti zvjezdice Možda vas zanima... Zvjezdice s marmeladom – bezvremenski božićni klasik Recepti božićni keksi Možda vas zanima... Last minute ideje za kekse kojima nitko ne može odoljeti Recepti božićni keksi, galerija, instagram Možda vas zanima... Ovo su najljepši božićni keksići na Instagramu! Špajza Možda vas zanima... Linzeri s pistacijama postat će tvoji omiljeni blagdanski keksi Recepti Možda vas zanima... Slasni blagdanski keksići s orasima Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:53 16. Prosinac 2025.

    fino