Raspucanci s malinama i limunom novi su slatki božićni hit. Isprobaj naš recept i zahvali nam kasnije!
Nisu to dani u tjednu, ni datumi u kalendaru... Dobro, jesu faktografski. Emocionalno, blagdani počinju kad se kuhinjom počnu širiti mirisi kolača. Limunova korica, vanilija, rastopljeni maslac... Ovi keksi donose upravo to!
Ovi divni raspucanci s malinama i limunom pečeni su taman toliko da ostanu mekani u sredini, s karakterističnim naborima po površini. I izgledaju cool!
Liofilizirane maline bogate su antocijanima, prirodnim biljnim pigmentima s protuupalnim učinkom. U tijestu su grubo zdrobljene, a za završni sloj samljevene su u fini prah koji se miješa sa šećerom u prahu i stvara voćno-snježni premaz.
Limun doprinosi i aromom i kiselošću, ali i sadržajem vitamina C i d-limonena, antioksidansa iz kore citrusa. Naravno, termička obrada smanjuje količinu vitamina, ali ono što ostaje je aroma, ona prava. Koja se pamti i nakon blagdana!
Recept za raspucance s malinama i limunom je u nastavku... Sretan Božić!
Raspucanci
foto: Widya/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Raspucanci s malinama i limunom
20 MIN
pripreme
11 MIN
kuhanja
25
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
1,33
šalica
Integralno brašno
1,33
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1
žličica
Sol
1
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Šećer
1
šalica
Maslac
0,75
šalica
Žumanjak
2
kom
Limunova korica
1
žlica
Sok od limuna
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Liofilizirane maline
1
šalica
Šećer u prahu
0,50
šalica
Postupak
U manjoj zdjeli pomiješaj obično i integralno brašno, gustin, sol i sodu bikarbonu.
U srednje velikoj zdjeli pjenjačom pomiješaj šećer, otopljeni maslac, žumanjke, limunovu koricu, limunov sok i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine. Dodaj mješavinu brašna i promiješaj dok se ne spoji, otprilike 30 sekundi.
Grubo zdrobi pola šalice liofiliziranih malina i umiješaj ih u tijesto. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata i 30 minuta (ili do 3 dana).
Zagrij pećnicu na 175 °C, s rešetkama postavljenima u gornju i donju trećinu. Obloži dva velika lima papirom za pečenje.
Samelji preostalih ½ šalice liofiliziranih malina u multipraktiku dok ne postanu fini prah (oko 10 sekundi), prosij kroz sitno cjedilo da ukloniš sjemenke i pomiješaj sa šećerom u prahu.
Pomoću prstena promjera 3,8 cm (oko 2 žlice tijesta) oblikuj 24 kuglice tijesta. Uvaljaj svaku u mješavinu malina i šećera, pa rasporedi po limovima, ostavljajući razmak između.
Peci 10-11 minuta, dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane mekana. Na pola vremena zamijeni mjesta limovima u pećnici. Ohladi kekse 5 minuta na limu, zatim ih prebaci na rešetku. Ponovi s preostalim tijestom i posipom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
150 kcal
7 %
MASTI
7,00 g
9 %
KOLESTEROL
0,38 g
0 %
UH
21,00 g
7 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Tijesto za raspucance možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do 3 dana. Pečeni keksi čuvaju se u hermetički zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, do 5 dana.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.