Zaboravi sve što znaš o browniesima, ovi s kvinojom, bananama i kakaom su dokaz da zdrav desert može biti opasno dobar
Čokoladni deserti često traže kompromis, ali ovo nije jedan od njih. Browniess kvinojom su veganski, bez brašna i bez rafiniranog šećera, a svejedno su bogati, mekani i puni okusa.
Umjesto uobičajene kombinacije brašna, jaja i maslaca, ovdje sve kreće od kuhane kvinoje, cjelovitog zrna koje u pečenju daje teksturu, ali i dozu proteina, vlakana i minerala.
Slatkoću daju zrele banane i javorov sirup, a kakao prah donosi onaj pravi, duboki okus čokolade bez dodatnog šećera i obrade. Maslac zamjenjuje bademov maslac, koji uz teksturu dodaje i zdrave masnoće.
Iako ne sadrže ništa što bi se smatralo klasičnim "desertnim" sastojcima, ovi brownies uspijevaju biti upravo to: fini desert koji se jede bez osjećaja težine.
Kvinoja daje teksturu, ali i dodatnu dozu proteina
foto: Olena Rudo / Vecteezy
Ne gasi ekran dok kuham
Brownies s kvinojom
143 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kvinoja
0,50
šalica
Kakao prah
0,50
šalica
Javorov sirup
0,25
šalica
Bademov maslac
0,25
šalica
Banana
2
kom
Sojino mlijeko
0,25
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Cimet
1
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Postupak
Kvinoju stavi u zdjelu, prekrij vodom i ostavi da se namače 1 sat.
Ocijedi i dobro isperi kvinoju pod hladnom vodom.
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Obloži kvadratni kalup dimenzija 23x23 cm papirom za pečenje.
U sjeckalicu ili multipraktik dodaj kvinoju, kakao, javorov sirup, rastipljeni bademov maslac, zrele banane, sojino mlijeko, prašak za pecivo, cimet, vaniliju i sol.
Miksaj dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Smjesu ravnomjerno izlij u pripremljeni kalup i peci 20 minuta.
Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu 10 minuta.
Pažljivo podigni brownies pomoću papira i prebaci na rešetku. Ohladi još 30 minuta.
Izreži brownies na 9 kvadrata.
Po želji ukrasi svježim jagodama i listićima mente te posluži.
Ovi brownies najbolji su kad se potpuno ohlade. Ako ih planiraš jesti isti dan, ispeci ih ujutro i ostavi na sobnoj temperaturi. A ako ih spremaš za kasnije, mogu i u zamrzivač. Samo ih dobro zamotaj u papir za pečenje pa stavi u posudu s poklopcem. Trajat će do 3 mjeseca, a odmrzavaju se za tren u mikrovalnoj.
Ne gasi ekran dok kuham
Brownies s kvinojom
143 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
9
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kvinoja
0,50
šalica
Kakao prah
0,50
šalica
Javorov sirup
0,25
šalica
Bademov maslac
0,25
šalica
Banana
2
kom
Sojino mlijeko
0,25
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Cimet
1
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Postupak
Kvinoju stavi u zdjelu, prekrij vodom i ostavi da se namače 1 sat.
Ocijedi i dobro isperi kvinoju pod hladnom vodom.
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Obloži kvadratni kalup dimenzija 23x23 cm papirom za pečenje.
U sjeckalicu ili multipraktik dodaj kvinoju, kakao, javorov sirup, rastipljeni bademov maslac, zrele banane, sojino mlijeko, prašak za pecivo, cimet, vaniliju i sol.
Miksaj dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Smjesu ravnomjerno izlij u pripremljeni kalup i peci 20 minuta.
Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu 10 minuta.
Pažljivo podigni brownies pomoću papira i prebaci na rešetku. Ohladi još 30 minuta.
Izreži brownies na 9 kvadrata.
Po želji ukrasi svježim jagodama i listićima mente te posluži.
Voliš brownies? Imamo još gomilu odličnih recepata!