Nemaš jaja pri ruci? Nema problema – ovi sastojci učinit će tvoje browniese jednako ukusnima!
Nećemo pričati o tome da je cijena jaja, u odnosi na proteklu godinu, porasla. No to ne znači da treba odustati od pečenja omiljenih slastica.
Brownies su desert koji jednostavno mora uspjeti – sočan, gust i bogat čokoladom, čak i kada se klasični sastojci malo prilagode. Srećom, postoji nekoliko odličnih zamjena za jaja koje će osigurati savršenu teksturu i okus, a velika je vjerojatnost da se već nalaze u kuhinji.
Pire odjabuka odličan je trik za one koji žele zadržati sočnost i mekanu teksturu browniesa. Osim što dodaje vlagu, prirodno je sladak, što znači da možeš malo smanjiti količinu šećera u receptu.
Ovisno o vrsti, jabuka može imati različitu gustoću i slatkoću, pa vrijedi isprobati nekoliko opcija prije nego što pronađeš svoju idealnu kombinaciju.
Još bolja ideja? Napravi domaći pire od jabuka – tako ćeš imati potpunu kontrolu nad okusom i teksturom. Za zamjenu jednog jajeta koristi se ¼ šalice (četiri žlice) pirea od jabuka. Ako smjesa ispadne previše vlažna, može se dodati malo više brašna kako bi se postigla savršena konzistencija.
Domaći pire od jabuka
foto: Simply Beyond Herbs/Pinterest
Lanene sjemenke za orašasti okus
Lanene sjemenke nisu samo superhrana – one su i sjajan način da browniesima daš dodatnu mekoću i nježnu orašastu aromu. Kada se pomiješaju s vodom, pretvaraju se u gustu, ljepljivu smjesu koja se ponaša gotovo identično kao jaje, vežući sastojke zajedno.
Za jednu zamjenu potrebno je samljeti lanene sjemenke u blenderu ili mlincu za začine, zatim pomiješati jednu žlicu mljevenog lana s tri žlice vode. Ostavi ih da odstoji deset minuta – kada smjesa poprimi gelastu teksturu, spremna je za dodavanje u tijesto.
Rešetku u pećnici postavi na sredinu, pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
Kalup za pečenje dimenzija cca 23x23 cm namasti i obloži papirom za pečenje.
Na srednjoj vatri rastopi maslac. Nastavi ga zagrijavati uz povremeno miješanje, dok ne krene ključati i postane zlatno-smeđ, 7-8 minuta. Makni s vatre. Dodaj komadiće tamnu čokoladu natrganu na komadiće, ekstrakt vanilije i 1/2 žličice soli te dobro promiješaj da se sva čokolada rastopi i dobiješ glatku smjesu.
Dodaj bijeli i smeđi šećer i energično miješaj pjenjačom dok smjesa ponovno ne bude glatka (ne brini, šećer se u ovom trenutku neće potpuno rastopiti). Pusti da se ohladi oko 5 minuta.
Dodaj 1 jaje u čokoladu i dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj drugo jaje i ponovno energično promiješaj pjenjačom. Dodaj brašno i kakoa prah te dobro umiješaj silikonskom špatulom. Grubo nasjeckaj 1 šalicu pistacija i umiješaj ih u tijesto. Tijesto izlij u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
Peci 20-22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čitsa. Pusti da se ohlade.
U međuvremenu, zdjelicu napuni ledenom vodom. U posudi ne štednjaku zakipi malo vode. U vrelu vodu dodaj 1/2 šalice pistacija i odmah makni s vatre. Pusti da se pistacije namaču oko 1 minutu, potom ih prebaci u ledenu vodu da se brzo ohlade.
Pistacije ocijedi i stavi na kuhinjski papirnati ubrus ili krpu da se osuše. Protrljaj ih i ukloni kožicu. Pistacije prebaci u sjeckalicu ili multipraktik i melji oko 2 minute, dok se dobro ne usitne. Polako, dok multipraktik još radi, ulij 2 žlice vode i blendaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu.
Smjesu od pistacija prebaci u vatrostalnu posudu, dodaj bijelu čokoladu nakidanu na komadiće, slatko vrhnje i preostalu 1/4 žčičice soli. Ubaci u mikrovalnu i zagrijavaj u intervalima od 15 sekundi, uz miješanje između svakog intervala, sve dok se sva čokolada ne rastopi. Dobro promiješaj i stavi u hladnjak do korištenja.
Ganache od pistacija premaži preko ohlađenih brownieja i pospi tostiranim pistacijama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
286 kcal
14 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,46 g
0 %
UH
24,00 g
8 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Banana za dodatnu slatkoću
Rijetko tko može odoljeti mirisu svježe pečenog banana breada, ali banane mogu učiniti čuda i u browniesima. Slično kao pire od jabuka, banana dodaje vlagu i daje prirodnu slatkoću, ali s nešto gušćom konzistencijom. Ako postoji bojazan da će okus biti previše dominantan, može se koristiti manje zrela banana ili dodati malo ekstrakta vanilije kako bi se izbalansirao okus.
Za zamjenu jednog jajeta koristi se ¼ šalice zgnječene banane. Ako se želi još bogatiji okus, može se eksperimentirati s različitim vrstama banana – primjerice, zrela plantana može dodati dodatnu dubinu čokoladnoj aromi.
Zamjena jaja u receptima relativno je jednostavna, ali gotove smjese za brownies malo su osjetljivije. One su već formulirane tako da se savršeno povežu sa standardnim sastojcima, uključujući jaja, te često sadrže modificirane škrobove, stabilizatore i praške za pecivo koji mogu drugačije reagirati na zamjenske sastojke.
Uz prave zamjene, i kupovni browniesi mogu biti savršeno mekani
foto: Joanna Stołowicz / Unsplash
Ako se koriste zamjene poput pirea od jabuka, preporučuje se koristiti pola količine ulja navedene u receptu kako bi se spriječila prekomjerna vlažnost. Lanene sjemenke su također siguran izbor jer osiguravaju stabilnu strukturu bez previše utjecaja na okus.
Ako trebaš još recepata za brownies i ne da ti se tražiti, mi smo tu...