Recepti 10. studenoga 2020.

Brz, mirisan i sočan kolač od mrkve

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočan, mekan, mirisan i zdrav - isprobaj brz i jednostavan recept za ukusan kolač od mrkve!

'Mrkva u kolaču, zar to može biti fino?', pitanje je koje mnogi postave kada čuju za kolač od mrkve. No, iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim.

Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura od jogurta i šećera u prahu predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!

Možda vas zanima... Slatki užitak: Banana kruh s orasima Recepti

Sastojci:

Za tijesto:

  • 280 g brašna
  • 1 i pol žličica cimeta
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 3/4 žličice soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 3 velika jaja 
  • 130 g smeđeg šećera
  • 130 g šećera
  • 125 g jogurta
  • 60 ml biljnog ulja
  • 1 i pol žličice ekstrakta vanilije
  • 4 mrkve srednje veličine, oguljene i naribane
  • 100 g grubo nasjeckanih oraha

Za glazuru (po želji):

  • 50 g šećera u prahu
  • 1 i pol žlica punomasnog jogurta 
Možda vas zanima... Mirisan i sočan jesenski kolač s jabukama i orasima Recepti

Priprema:

1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup za kruh obloži papirom za pečenje.

2. Brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i muškatni oraščić stavi u srednju posudu te sve sastojke dobro izmiješaj mikserom.

3. Jaja, smeđi šećer, običan šećer, jogurt, ulje i vaniliju stavi u veliku posudu i miksaj dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaj smjesu brašna i sve dobro izmiješaj.

4. Naribanu mrkvu i grubo nasjeckane orahe umiješaj u tijesto.

5. Ulij tijesto u pripremljen kalup i rasporedi ga u ravnomjeran sloj.

6. Kolač peci dok čačkalica umetnutu u sredinu ne postane suha ili otprilike 60 minuta. Ostavi ga se hladi.

7. Za glazuru šećer u prahu i jogurt stavi u malu posudu i umuti dok se sastojci ne sjedine. Prelij ohlađeni kolač i pusti da odstoji dok se glazura ne stegne, oko 30 minuta.

Dobar tek!

Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najfiniji recept za crumble s jabukama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.