'Mrkva u kolaču, zar to može biti fino?', pitanje je koje mnogi postave kada čuju za kolač od mrkve. No, iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim.
Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura od jogurta i šećera u prahu predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!
Sastojci:
Za tijesto:
- 280 g brašna
- 1 i pol žličica cimeta
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
- 3 velika jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g šećera
- 125 g jogurta
- 60 ml biljnog ulja
- 1 i pol žličice ekstrakta vanilije
- 4 mrkve srednje veličine, oguljene i naribane
- 100 g grubo nasjeckanih oraha
Za glazuru (po želji):
- 50 g šećera u prahu
- 1 i pol žlica punomasnog jogurta
Priprema:
1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup za kruh obloži papirom za pečenje.
2. Brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i muškatni oraščić stavi u srednju posudu te sve sastojke dobro izmiješaj mikserom.
3. Jaja, smeđi šećer, običan šećer, jogurt, ulje i vaniliju stavi u veliku posudu i miksaj dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaj smjesu brašna i sve dobro izmiješaj.
4. Naribanu mrkvu i grubo nasjeckane orahe umiješaj u tijesto.
5. Ulij tijesto u pripremljen kalup i rasporedi ga u ravnomjeran sloj.
6. Kolač peci dok čačkalica umetnutu u sredinu ne postane suha ili otprilike 60 minuta. Ostavi ga se hladi.
7. Za glazuru šećer u prahu i jogurt stavi u malu posudu i umuti dok se sastojci ne sjedine. Prelij ohlađeni kolač i pusti da odstoji dok se glazura ne stegne, oko 30 minuta.
Dobar tek!