gastro postao
Ovaj ukusan brzinski kolač s borovnicama popravit će svaki, pa i najgori dan!
Kruh s borovnica odlična je slastica za radni tjedan jer ćeš potrošiti samo desetak minuta na pripremu. Ostatak će posla odraditi pećnica, a za to vrijeme možeš odmoriti i popiti šalicu kave.
Ako ga ne planiraš pojesti odmah, stavi ga u posudu s poklopcem i čuvaj u hladnjaku tri dana. Naravno, možeš ga i zamrznuti te izvaditi po potrebi u roku od tri mjeseca.
Brzinski kolač s borovnicama i limunom
Sastojci:
- 120 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja (veličina L)
- 120 g kiselog vrhnja
- 60 ml limunovog soka
- korica limuna
- 220 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode
- ½ žličice soli
- 100 g borovnica
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh obloži papirom za pečenje.
- Izmiksaj maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije pa dodaj jedno po jedno jaje.
- Umiješaj kiselo vrhnje, limunov sok i koricu, a na kraju i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom pa još kratko miksaj.
- Borovnice umiješaj u brašno pa ih dodaj u smjesu i prelij je u kalup.
- Peci 50-60 minuta, a potom ga izvadi i pusti da se hladi u kalupu. Nakon desetak minuta kolač izvadi iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi prije rezanja.