Recepti 28. svibnja 2017.

Burgeri od A do Ž: Sve što vam treba za domaću gozbu

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne moramo ni govoriti kako su domaći burgeri miljama daleko od onih kupovnih pa vam stoga ne preostaje ništa drugo već se uz detaljan opis pripreme baciti na posao izrade slasnih domaćih zalogaja...

Priprema domaćih burgera zahtjeva vrijeme i posebnu pripremu. Tijesto za burgere oduzet će vam i do dva sata, a onda je tu još i pečenje, sjeckanje povrća i miješenje mesa.

 

Možda vas zanima... Gledamo i kuhamo: Hell or High Water Špajza

 

No unatoč uloženom vremenu, sav će se trud itekako isplatiti kada zagrizete prvi zalogaj slasnog domaćeg burgera. Nedostaje još samo da ga začinite domaćim krumpirićima iz pećnice pa sve zajedno poslužite uz omiljeni umak.

Uključite li u čitavu priču u vrući žar na otvorenom, vaše će meso poprimiti još bolje okuse, a vi uživati u nezapamćeno dobrim aromama na koje možete u potpunosti biti ponosni!

 

Možda vas zanima... Senzacija za nepce: Pileći burger s medom Recepti


 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za pripremu peciva potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • Sezam, krupna sol...

Postupak pripreme:

  1. U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol.
  2. U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte jaje koje ste prethodno umutili, vodu i otopljeni maslac.
  3. Od svih sastojaka zamijesite tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na loptice. Veličinu odredite s obzirom na veličinu burgera koje želite servirati. Loptice ostavite da se dižu na toplom mjestu još pola sata.
  4. Kada su se digle, premažite ih umućenim jajem i pospite sezamom. Na vrh možete dodati još i mak, lan, krupnu sol ili druge dodatke po želji.
  5. Pecivo ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na srednju razinu, a na dno pećnice stavite posudu za pečenje koju ste napunili vodom kako bi vaša peciva bila što mekša.

Za pripremu burgera trebat će vam:

  • 500 g mljevenog mesa 
  • Sol, papar
  • Rajčica, krastavci, zelena salata, mladi luk
  • Umaci

Priprema:

  1. Meso ubacite u veću posudu, začinite ga soli i paprom pa ga dobro premijesite kako bi postalo rahlo.
  2. Oblikujte okruglice, a zatim ih rukama spljoštite i spremite u hladnjak.
  3. Nakon otprilike pola sata pljeskavice stavite na vatru na malo ulja.
  4. Pustite da se peku nekoliko minuta, ovisno o jačini koju želite postići.

Za krumpiriće će vam trebati:

  • 1 kg krumpira
  • Feta sir
  • Peršin
  • Sol

Priprema:

  1. Krumpir ogulite pa ga nasjeckajte na manje komadiće.
  2. Ubacite ga u hladnu vodu i pustite da odstoji oko 15 minuta.
  3. Dobro ga ocijedite i osušite pa ga zatim ubacite u vatrostalnu posudu i dodajte žlicu ulja, sol i papar.
  4. Krumpiriće pecite na 200 stupnjeva. Gotovi su kada dobiju hrskavu koricu na rubovima.
  5. Izvadite ih iz pećnice i pospite feta sirom koji ste dobro ocijedili i prstima usitnili.
  6. Peršin nasjeckajte na sitno pa njime pospite krumpiriće.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Burgere sastavite prema želji, dodajte omiljeno svježe povrće te umake. Dobiveni okusi odlično će se složiti uz klasične umake poput kečapa i majoneze, no možete se i zaigrati te ovoj kombinaciji dodati i nešto jače i ljuće okuse poput onih koje daju čili papričice. Uz domaći burger odlično će se složiti i prženo ili poširano jaje kao što je to slučaj na našim fotografijama.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.