Ako i nisi ljubitelj karamela, ova slastica će ti brzo postati omiljena. Jer neki su deserti naprosto bolji od drugih… Dame i gospodo, predstavljamo vam sočne i slasne carmelitas!
Carmelitas je raskošan kolač koji kombinira zobene pahuljice, domaći umak od karamela i rastopljene komadiće čokolade. Sve što možemo poželjeti u dekadentnom desertu nalazi se u ovim slojevitim zalogajima slatkog užitka.
Sočne kocke ne samo da su gotove za manje od sat vremena, već su savršen dodatak za svaku svečanu prigodu ili kad ti se jednostavno jede nešto slatko. Da, baš kao što se brzo priprema, brzo će i "planuti" pa ne moraš razmišljati o tome kako čuvati ostatke.
Za svaki slučaj, ako ispečeš duplu dozu pa ti ostane koja kockica, možeš je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 4 dana.
Mekani karamel bomboni
foto: Pixabay
Ne gasi ekran dok kuham
Carmelitas
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
Brašno
2
šalica
Zobene pahuljice
2
šalica
Maslac
1,50
šalica
Smeđi šećer
1,50
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Sol
0,25
žličica
Karamela bomboni (mekani)
300
g
Mlijeko
0,25
šalica
Morska sol
1
prstohvat
Čokolada - komadići
2
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Naulji lim za pečenje dimenzija 33 cm x 23 cm, a zatim obloži dno papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, maslac, smeđi šećer, vaniliju i sol dok smjesa ne postane mrvičasta i sjedinjena. Polovicu smjese pritisni u pripremljeni lim; ostatak smjese ostavi sa strane.
Peci koru dok ne počne poprimati zlatnosmeđu boju, otprilike 12 minuta. Pusti da se ohladi 10 minuta.
U međuvremenu, u manjem loncu na laganoj vatri otapaj karamele i mlijeko, povremeno miješajući, dok se karamele ne otope, oko 12 minuta. Umiješaj prstohvat morske soli.
Rasporedi čkomadiće čokolade po ohlađenoj kori. Prelij karamel preko čokolade i pažljivo ga raširi kako bi u potpunosti prekrio čokoladu. Preko karamela rasporedi preostalu zobenu smjesu i lagano je pritisni.
Peci kolač dok zobeni posip ne postane zlatnosmeđ, a karamel ne počne ključati oko rubova, otprilike 25 minuta. Pusti da se kolač ohladi u limu, a zatim ga nareži na kvadrate.