Recepti Desert 13. studenoga 2024.

CARMELITAS Odličan kolač od kojeg rastu zazubice

Desert
15 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
Carmelitas
Carmelitas
foto: @thepioneerwomanmag Instagram
Ako i nisi ljubitelj karamela, ova slastica će ti brzo postati omiljena. Jer neki su deserti naprosto bolji od drugih… Dame i gospodo, predstavljamo vam sočne i slasne carmelitas!

Carmelitas je raskošan kolač koji kombinira zobene pahuljice, domaći umak od karamela i rastopljene komadiće čokolade. Sve što možemo poželjeti u dekadentnom desertu nalazi se u ovim slojevitim zalogajima slatkog užitka.

Sočne kocke ne samo da su gotove za manje od sat vremena, već su savršen dodatak za svaku svečanu prigodu ili kad ti se jednostavno jede nešto slatko. Da, baš kao što se brzo priprema, brzo će i "planuti" pa ne moraš razmišljati o tome kako čuvati ostatke.

Za svaki slučaj, ako ispečeš duplu dozu pa ti ostane koja kockica, možeš je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 4 dana.

Carmelitas | Author: Pixabay Mekani karamel bomboni foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Carmelitas
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Brašno 2 šalica
  • Zobene pahuljice 2 šalica
  • Maslac 1,50 šalica
  • Smeđi šećer 1,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Karamela bomboni (mekani) 300 g
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Morska sol 1 prstohvat
  • Čokolada - komadići 2 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Naulji lim za pečenje dimenzija 33 cm x 23 cm, a zatim obloži dno papirom za pečenje.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, maslac, smeđi šećer, vaniliju i sol dok smjesa ne postane mrvičasta i sjedinjena. Polovicu smjese pritisni u pripremljeni lim; ostatak smjese ostavi sa strane.


  3. Peci koru dok ne počne poprimati zlatnosmeđu boju, otprilike 12 minuta. Pusti da se ohladi 10 minuta.


  4. U međuvremenu, u manjem loncu na laganoj vatri otapaj karamele i mlijeko, povremeno miješajući, dok se karamele ne otope, oko 12 minuta. Umiješaj prstohvat morske soli.


  5. Rasporedi čkomadiće čokolade po ohlađenoj kori. Prelij karamel preko čokolade i pažljivo ga raširi kako bi u potpunosti prekrio čokoladu. Preko karamela rasporedi preostalu zobenu smjesu i lagano je pritisni.


  6. Peci kolač dok zobeni posip ne postane zlatnosmeđ, a karamel ne počne ključati oko rubova, otprilike 25 minuta. Pusti da se kolač ohladi u limu, a zatim ga nareži na kvadrate.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

8231 kcal

411 %

MASTI

440,00 g

611 %

KOLESTEROL

0,70 g

0 %

UH

1035,00 g

376 %

PROTEINI

81,00 g

162 %

Isprobaj i ove deserte!

torta sa šljivama Možda vas zanima... Deserti sa šljivama - baš su ukusni, moraš ih sve probati Recepti Black Bottom Cupcakes Možda vas zanima... Crno-bijeli cupcakes: Savršen spoj čokolade i krem sira Recepti Sočan kolač od zobene kaše i maslaca od kikirikija Možda vas zanima... Sočan kolač od maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica Recepti Tužni kolač, Sad cake Možda vas zanima... TUŽNI KOLAČ Desert koji garantira sreću Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.