Kombinacija kremastog sira, čokolade i Coca-Cole? Da, i bolje je nego što zvuči! Uz ovaj neodoljiv Coca-Cola cheesecake imaš omiljeno piće i desert u jednom
Neki recepti zvuče kao hrabar eksperiment, ali čim ih probaš, shvatiš da su genijalni. Upravo takav je ovaj Coca-Colacheesecake. Možda se čini kao neobična kombinacija, ali spoj bogate čokolade, kremastog sira i slatkog karamela iz kole rezultira savršeno balansiranim desertom.
Podloga od Oreo keksa daje ovom cheesecakeu hrskavost, dok se lagana, prozračna krema topi u ustima. A ono najbolje? Priprema nije nimalo komplicirana! Uključi pećnicu, otvori bocu Coca-Cole i kreni. I, da, Coca-Cola cheesecake čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana.
Uz ovaj desert nije ti potrebna dodatna čaša kole, jer kola je već - u dessertu!
foto: Thomas Franke/Unsplash
Coca-Cola cheesecake
foto: My Incredible Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Coca-Cola cheesecake
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
PODLOGA
Sastojci
Oreo keksi (zdrobljeni)
1,50
šalica
Maslac
4
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C i pripremi kalup za tortu (23 cm) tako da ga premažeš maslacem ili obložiš papirom za pečenje.
U multipraktiku usitni oko 20 Oreo keksa dok ne dobiješ 1 i ½ šalicu finih mrvica. Dodaj otopljeni maslac i blendaj dok se ne sjedini.
Smjesu utisni na dno i uz rubove kalupa, koristeći stražnju stranu žlice. Peci 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, zatim pusti da se hladi na rešetki.
CHEESECAKE KREMA
Sastojci
Krem sir
800
g
Šećer
1
šalica
Kakao prah
0,33
šalica
Brašno
4
žlica
Tamna čokolada
225
g
Coca cola
125
ml
Slatko vrhnje
125
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
3
kom
Šlag
Kandirane trešnje
Postupak
U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje miksaj krem sir 5-6 minuta dok ne postane lagan i prozračan. Povremeno stružući stranice zdjele, dodaj šećer, brašno i kakao.
Smanji brzinu miksera i miješaj dok se sastojci ne sjedine.
Dodaj otopljenu čokoladu i miksaj dok se ne poveže. Povremeno stružući zdjelu, osiguraj da se svi sastojci ravnomjerno pomiješaju.
Na niskoj brzini polako ulij Coca-Colu, slatko vrhnje, vaniliju i sok maraskino trešanja (ako ga koristiš).
Smanji mikser na najnižu brzinu i dodaj jaja jedno po jedno, čekajući da se svako potpuno sjedini prije dodavanja sljedećeg.
Ulij smjesu u pripremljeni kalup i lagano ga prodrmaj kako bi izašli mjehurići zraka.
Peci 15 minuta na 175°C, zatim – bez otvaranja pećnice – smanji temperaturu na 95°C i nastavi peći još 50-55 minuta dok sredina torte lagano ne podrhtava, a rubovi budu čvrsti.
Ugasi pećnicu, lagano odškrini vrata i pusti cheesecake da se hladi još 15 minuta.
Izvadi ga i ostavi da se potpuno ohladi na rešetki, zatim ga premjesti u hladnjak na najmanje 6 sati (idealno preko noći). Prije posluživanja ukrasi šlagom i maraskino trešnjama.
Čuvaj cheesecake u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana.