U doručak volimo ubaciti malo čokolade, bez obzira na to što je tog dana na jelovniku. Zobena je kaša odlična podloga za to, budući da se lako može kombinirati s različitim vrstama čokolade. Da pojasnimo, ne govorimo isključivo o dekorativnom posipu, već o dodavanju fine čokolade u samu kašu.
Pripremili smo dva recepta, jedan za one koji su ujutro odmorni i spremni nakratko stati za štednjak, ali i one koji mogu samo doteturati do hladnjaka i izvaditi posudicu s doručkom.
Oba su recepta namijenjena za jedno serviranje. Ako imaš više gladnih usta za nahraniti, ili jednostavno veći apetit, obavezno prilagodi sastojke. U slast!
ZOBENA KAŠA S BIJELOM ČOKOLADOM
Druga opcija uključuje nasjeckanu bijelu čokoladu, koja se izvrsno slaže sa svježim malinama i limunovom koricom. Dobra je vijest to što sve samo trebaš dobro promiješati i staviti u hladnjak preko noći. Dakle, ovo je odličan izbor za one koji su uvijek u gužvi i često zbog toga preskaču doručak.
Sastojci:
- 30 g zobene kaše
- 1 žličica chia sjemenki
- Prstohvat soli
- 80 ml bademovog mlijeka
- 80 ml grčkog jogurta
- 2 žlice nasjeckane bijele čokolade
- 1/2 žličice limunove korice
- 60 g malina ili drugog voća
- Med
Priprema:
- Dobro promiješaj sve sastojke, izuzev malina, pa isprobaj i procijeni koliko ti meda treba.
- Premjesti u staklenku s poklopcem ili pokrij plastičnom folijom. Stavi u hladnjak na barem četiri sata, a najbolje preko noći.
- Ujutro umiješaj maline i posluži uz strugotine bijele čokolade.
ZOBENA KAŠA S TAMNOM ČOKOLADOM
Ovaj recept opcija je za one koji su ujutro dobro organizirani i imaju malo vremena za pripremu doručka. Sastojci su dostatni za jedno serviranje, a priprema će ti oduzeti 10-ak minuta.
Obavezno tostiraj pistacije (ili neke druge orašaste plodove), za još veći užitak. U slast!
Sastojci:
- 40 g zobenih pahuljica
- 250 ml mlijeka
- 50 ml vode
- Prstohvat soli
- 1 žličica kakaa
- 15 g tamne čokolade
- 1 žličica nasjeckanih pistacija
Priprema:
- Pomiješaj zobene pahuljice s mlijekom, vodom i prstohvatom soli. Kuhaj na laganoj vatri otprilike pet minuta, dok pahuljice ne omekšaju i kaša postane kremasta.
- U vruće umiješaj prosijani kakao i nasjeckanu čokoladu. Dobro promiješaj.
- Premjesti u posudicu i nadjeni strugotinama čokolade i tostiranim pistacijama.
KAKO BI SVE PROŠLO BEZ PROBLEMA, IZBJEGNI ZAMKE U PRIPREMI ZOBENE KAŠE: