Mlijeko od pistacije ističe se upravo kao zdravo piće, zahvaljujući zdravim masnoćama koje se dobivaju od ovog posebnog orašastog ploda, a posebno su bogate oleinskom kiselinom i mononezasićenim mastima. Bogato je kalcijem i željezom, što znači da je dobro za zdravlje kosti i zubi, a također pomaže osobama koje se bore s povišenim krvnim tlakom. No, to nije sve, vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima utjecaj i na živčani sustav, te pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prijenos živčanih impulsa kroz živčani sustav.
Ovo mlijeko od pistacije zahtijeva samo dva sastojka, a lako se može aromatizirati i koristiti na razne načine. Pripremi ga kada ti dosade bademovo ili kokosovo mlijeko i uživaj u aromama.
Pistacije su izvrstan dodatak raznim bliskoistočnim desertima, a ovo mlijeko može se lako aromatizirati i samo po sebi postati poput deserta. Možeš ga piti samog, dodavati zobi, smoothiejima, žitaricama, kavi ili vrućoj čokoladi. Domaće mlijeko od pistacija super je kremasto i slatkasto te ga je dobro imati u hladnjaku.
Svjesni smo kako pistacije nisu najjeftinije orašasto voće, pa savjetujemo da ovo mlijeko radiš povremeno, umjesto da bude izravna alternativa tvom svakodnevnom mlijeku. Treba se ponekad malo i počastiti, zar ne?
Osim toga, ostatke pistacije, nakon cijeđenja, možeš koristiti za razne pekarske proizvode i recepte, jednostavno je položiš u tanki sloj na pladanj da se osuši i upotrijebiš kao brašno. Također možeš napraviti brzi desert dodavanjem kardamoma i meda te kratkim blendanjem.
Pak, sada kad smo upoznati sa svih blagodatima koje nam namirnica pistacio nudi, donosimo ti recept za izradu savršenog domaćeg mlijeka - može se jednostavno zasladiti, aromatizirati i piti samo ili dodati raznim jelima.
Kako pripremiti mlijeko od pistacija
Izrada domaćeg mlijeka od pistacija nevjerojatno je jednostavna i slijedi sličan postupak kao i bademovo mlijeko. Jedina razlika ovdje je u tome što moraš namočiti i oguliti pistacije radi svjetlijeg zelenog mlijeka od pistacija.
Neobavezni dodatci:
-
Javorov sirup ili nektar od agave su odlični alternativni prirodni zaslađivači
- Ekstrakt domaće vanilije - dodaj vaniliju u svoje domaće mlijeko od pistacije kao element deserta.
- Mlijeko od pistacije možeš kombinirati s drugim okusima desertnih proizvoda bliskoistočnih država uključujući ružinu vodu, vodu cvijeta naranče, kardamom itd.
- Također čini prekrasnu osnovu za matcha recepte
Sastojci:
- Pistacija
- Filtrirana voda
Priprema:
Namoči pistacije šest sati ili preko noći. Po želji, zatim možeš oguliti pistacije radi svjetlijeg zelenog mlijeka od pistacija. Dodaj namočene pistacije u snažniji blender i izblendaj. Trebaš ih grubo samljeti, ali nikako se ne smiju pretvoriti u kašu ili pastu. Kad su orašasti plodovi spremni, dodaj vodu pa ponovo izblendaj.
Ako upotrebljavaš obični blender, nakon miješanja orašastih plodova s vodom, tekućinu prelij u posudu kroz slojeve gaze ili filter. Također možeš upotrijebiti sito s sitnom mrežicom i istisnuti ostatke orašastog ploda da iscuri tekućina. I to je to, mlijeko možeš uliti u bocu i čuvati u hladnjaku do pet dana. Samo pazi prije nego što upotrebljavaš da dobro protreseš i promućkaš. U slast!