Cranachan, kakvo teško izgovorljivo ime za tako fin i jednostavan desert u čaši! Cranachan je tradicionalan škotski desert koji se u originalu pripremao tijekom žetvenih svečanosti, odnosno nakon berbe malina u kolovozu. Uz maline, cranachan sadrži još i škotski viski te (blago tostirane) škotske zobene pahuljice i tučeno slatko vrhnje.
Cranachan - neokrunjeni kraj škotskih deserata
Cranachan se često naziva "neokrunjenim kraljem svih škotskih deserata", a recept ima toliko varijacija koliko je zobenih pahuljica na svijetu... Odličan je kao slatki doručak ili desert, u kombinaciji sa svježim kravljim sirom i medom. Kada ih nema, maline se ne dodaju ili se koriste zamrznute, a postoje i varijacije s drugim šumskim voćem.
Škoti cranachan serviraju na svim važnim proslavama i u posebnim prilikama, a sve češće znaju poslužiti sve sastojke odvojeno na stolu i pustiti goste da sami slože svoju verziju. Upravo stoga naš recept nemoj smatrati 'biblijom', već samo kao vodič i ideju za tvoju vlastitu slatku kreaciju u čaši.
Priprema i serviranje ovog deserta oduzet će ti svega nekoliko minuta, a donijeti ti tako puno (slatke) radosti!
Cranachan - omiljeni škotski desert u čaši
Sastojci:
- 400 g slatkog tučenog vrhnja
- 2 žlice meda
- 4 žlice jogurta
- 50 g zobenih pahuljica
- 2 žlice viskija
- 200 g malina ili voća iz kompota
Postupak:
- Pahuljice tostiraj u tavi dok ne budu zlaćane. U posudi pomiješaj vrhnje, jogurt, viski i med.
- Na dno visoke čaše stavi voće, na njega pahuljice pa smjesu od vrhnja.
- Na vrh stavi voće ili voće iz kompota i ukrasi šlagom.
I još 2 sjajna deserta u čaši...