gastro postao
Ječam (orzo) ostavite nekoliko sati namočen u vodi kako bi se brže skuhao
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 356
Potrebno vam je
- 1000 g sipa
- 400 g ječam
- maslac, slani
- grana padano
- 2 režanj češnjak
- 1 kom korijen koromača
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- teran (vino)
- riblji temeljac
Priprema
- Sipice (birajte one manje i pazite da su svježe) dobro isperite i očistite. Crnilo izdvojite u posebnu zdjelicu. Narežite ih na kockice.
- Češnjak zdrobite i kratko ga pirjajte na toplom maslinovu ulju. Pripazite da ne zagori kako ne bi postao gorak.
- Narezane sipice pirjajte na ulju i češnjaku te postupno podlijevajte teranom i ribljim temeljcem. Začinite po ukusu solju i paprom. Računajte na sir pa oprezno solite.
- U malo zasoljene vode skuhajte orzo (ječam). Dodajte grudicu maslaca kako se orzo ne bi slijepio. Kada je gotovo kuhan, pet minuta prije kraja u orzo dodajte pirjano meso sipe. Promiješajte. Dodajte i žličicu sipina crnila. Pazite da ne pretjerate s crnilom. Smanjite vatru na najslabije.
- Naribajte na fini ribež grano padano. Istresite ga u lonac s orzotom i nježno umiješajte da se prožme.
Ječam (orzo) ostavite nekoliko sati namočen u vodi kako bi se brže skuhao
Izvor "Mali i slasni zalogaji", Zoran Gajić