Recepti 13. listopada 2014.

Crni orzoto s koromačem

Crni orzoto s koromačem
gastro postao gastro.24sata.hr
Ječam (orzo) ostavite nekoliko sati namočen u vodi kako bi se brže skuhao

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 356

Potrebno vam je

  • 1000 g sipa
  • 400 g ječam
  • maslac, slani
  • grana padano
  • 2 režanj češnjak
  • 1 kom korijen koromača
  • ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • teran (vino)
  • riblji temeljac

Priprema

  1. Sipice (birajte one manje i pazite da su svježe) dobro isperite i očistite. Crnilo izdvojite u posebnu zdjelicu. Narežite ih na kockice.
  2. Češnjak zdrobite i kratko ga pirjajte na toplom maslinovu ulju. Pripazite da ne zagori kako ne bi postao gorak.
  3. Narezane sipice pirjajte na ulju i češnjaku te postupno podlijevajte teranom i ribljim temeljcem. Začinite po ukusu solju i paprom. Računajte na sir pa oprezno solite.
  4. U malo zasoljene vode skuhajte orzo (ječam). Dodajte grudicu maslaca kako se orzo ne bi slijepio. Kada je gotovo kuhan, pet minuta prije kraja u orzo dodajte pirjano meso sipe. Promiješajte. Dodajte i žličicu sipina crnila. Pazite da ne pretjerate s crnilom. Smanjite vatru na najslabije.
  5. Naribajte na fini ribež grano padano. Istresite ga u lonac s orzotom i nježno umiješajte da se prožme.

Ječam (orzo) ostavite nekoliko sati namočen u vodi kako bi se brže skuhao

Izvor "Mali i slasni zalogaji", Zoran Gajić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.