gastro postao
                                            
                                        
                                    Rižot koji miriše i ima jedinstveni okus mora
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1580
Potrebno vam je
- 500 g škampi
 - 500 g kozica velika
 - 1000 g riža, nepolirana
 - 200 g pasirana rajčica (passata)
 - 200 g parmezan
 - 10 dl riblji temeljac
 - 1 žlica maslac, slani
 - 1 dl ulje maslinovo
 - sol
 - svježe mljeveni papar
 
Priprema
- Na maslinovu ulju u tavi propirjajte repove škampa i kozica, dodajte im malo šalše od pomidora pa ubacite rižu.
 - Pirjajte dok ne ostakli, a onda podlijte ribljim temeljcem i s malo bijelog vina da pokrije rižu. Posolite, popaprite, ubacite pola tvrdog sira rezanog na kocke i kad riža pusti sluz i postane na zub, još dobro promiješajte s malo maslaca i ulja dok ne dobijete rižot koji je dovoljno kremast i likvidan da mu se površina doima poput valova na moru.
 - Služite s ribanim sirom.
 
Izvor Kuharski kanconijer 2 - gurmanska sjećanja Mediterana, Profil internationa