Postupak pripreme pite od krumpira ili pite krumpiruše ovisi o tome želite li tijesto pripremiti sami ili koristite ono već kupovno, a zatim i o dodacima kojima ćete začiniti bazični recept za pitu.
Za pripremu domaćeg tijesta potrebno vam je brašno, voda i sol. Koristite li cijelu kilu brašna, na nju dodajte pola litre mlake vode i malo soli. Brašno tek postepeno dodajte vodi sve dok ne dobijete kompaktno, čvrsto tijesto. Pustite da se kratko odmori, a zatim ga podijelite na kuglice koje ćete razvlačiti.
Kod razvlačenja tijesta najbitnije je strpljenje. Na stol stavite čisti stolnjak, tijesto lagano razvaljajte valjkom, a zatim ga vucite sa svih strana kako bi dobili gotovo proziran sloj tijesta.
Krumpir naribajte na sitno, ocijedite i zajedno s maslacem rasporedite po tijestu. Na ovu količinu tijesta, dovoljno će vam biti jedan kilogram krumpira i malo soli.
Pomoću stolnjaka zarolajte štrudle, premažite maslacem i pecite ih na 200 stupnjeva dok ne poprime lijepu, zlatnu boju.
Nadjevu od krumpira možete dodati još i luk koji ste najprije pirjali, protisnuti ili sitno sjeckani češnjak ili pak peršin. Punjenje od krumpira odlično će se složiti i sa slatkom crvenom paprikom ili čilijem, a želite li uživati u još bogatijoj piti, kombinaciji dodajte i pirjano mljeveno meso.
Dobar tek!