gastro postao
Ova krasna kombinacija riže i badema dolazi nam iz Danske
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 299
Potrebno vam je
- 100 g riža, polirana (ili brašno )
- 500 ml voda
- 600 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 mala žlica ekstrakt vanilije
- 2 žlica šećer, u prahu
- 125 ml vrhnje za šlag
- 3 žlica badem, oljušteni suhi
- liker od višnje
Priprema
- U lonac stavite ½ šalice riže dugog zrna i 2 šalice hladne vode. Miješajte dok lagano ne zakipi. Pustite da kipi 2 minute i zatim ocijedite rižu.
- Stavite 2,5 šalice punomasnog mlijeka u lonac i pustite da polako zakipi. Dodajte rižu i miješajte, zatim smanjite na vrlo laganu vatru. Često miješajte, a riža neka polako kipi 25 – 30 minuta dok se ne skuha. Smjesa mora biti vrlo gusta i kremasta.
- Uklonite s vatre, umiješajte 2 žličice ekstrakta vanilije i 2 žlice šećera u prahu. Stavite u drugu zdjelu, pokrijte i pustite da se ohladi.
- Istucite ½ šalice slatkog vrhnja, umiješajte šlag u rižu s 3 žlice nasjeckanih oguljenih badema.
- Poslužite hladno, s malo likera od višnje na vrhu.
Ova krasna kombinacija riže i badema dolazi nam iz Danske