gastro postao
Sezona smokava je u punom jeku...
Iskoristite ovo slasno mediteransko voće i počastite svoje nepce pogačom sa smokvama, pršutom i mozzerellom. Slatkasta smokva savršeno se nadopunjuje s pršutom, a uz mozzarellu i maslinovo ulje postaje prava delicija.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- žlica soli
- žličica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 280 ml tople vode
- 4 žlice maslinovog ulja
- 4 dl pasirane rajčice
- 2 mozzarelle
- 10 ploški pršuta
- 5-6 svježih smokvi
- bosiljak
- origano
- maslinovo ulje
Priprema:
- U posudu stavite brašno, šećer, kvasac i sol. Ulijte toplu vodu i maslinovo ulje pa miješajte tijesto dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u loptu i omotajte u prozirnu foliju. Ostavite ga na toplome oko 40 minuta.
- Razdijelite tijesto u 3 do 4 jednaka dijela. Svaki rastanjite u oblik pogače.
- Premažite ga pasiranom rajčicom i pospite origanom. Začinite solju i paprom. Posipajte ih ribanom mozzarellom. Posložite pršut, a smokve prerežite na četvrtine. Dio stavite na pogače.
- Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite oko 20 minuta.
Poslužite s preostalim smokvama, bosiljkom i prelijte s malo maslinovog ulja.