Recepti 13. listopada 2014.

Dobra stara bučnica

Dobra stara bučnica
gastro postao gastro.24sata.hr
Mlado bučino meso gotovo je bijele boje i često se na tržnicama može kupiti već naribano

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 166

Tijesto

  • 600 g glatko brašno
  • 1 prstohvat sol
  • 300 ml voda
  • ulje suncokretovo

Nadjev

  • 500 g buča
  • 500 g sir kravlji svježi (cottage)
  • 250 ml vrhnje kiselo (20% masti)
  • 2 kom jaje kokošje
  • sol

Premazivanje

  • maslac, neslani

Priprema

  1. Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
  2. U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
  3. Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
  5. Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
  6. Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
  7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
  8. Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam preljevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.