gastro postao
Mlado bučino meso gotovo je bijele boje i često se na tržnicama može kupiti već naribano
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 166
Tijesto
- 600 g glatko brašno
- 1 prstohvat sol
- 300 ml voda
- ulje suncokretovo
Nadjev
- 500 g buča
- 500 g sir kravlji svježi (cottage)
- 250 ml vrhnje kiselo (20% masti)
- 2 kom jaje kokošje
- sol
Premazivanje
- maslac, neslani
Priprema
- Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
- U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
- Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
- Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
- Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
- Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam preljevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.