Empanade su jedan od onih zalogaja koji uvijek zvuče kao da traže više. U stvarnosti, to je tijesto, punjenje, preklapanje, pećnica. Jednostavno složeno!
Kuhana bundeva najčešće se pretvara u desert koji se jede žlicom. Pite, kreme, punjenja s jajima ili kondenziranim mlijekom. Ovdje to izostaje.
Gusta začinjena bundeva, skuhana do točke kad izgleda kao pekmez, zatvara se u tijesto koje ne puca i ne upija vlagu. Recept se sastoji od tri dijela – tijesto, punjenje, slaganje. I prefine slatke empanades bundevom su spremne za degustiranje!
I tijesto i punjenje za ove slatke empanade s bundevom punjenje možeš napraviti do 3 dana unaprijed – kad se punjenje ohladi, spremi ga u posudu s poklopcem i ostavi u hladnjaku. Tijesto možeš umijesiti dan unaprijed pa ga ostaviti da se odmori, ohladi i postane poslušno za valjanje.
A kad još više vremena, složi sve empanade, zatvori ih i spremi u zamrzivač. Tamo mogu čekati do tjedan dana. Na dan kad ih pečeš, samo ih premaži jajetom, pospi šećerom i stavi u pećnicu.
Recept za slatke empanade s bundevom je u nastavku...
Slatke empanade s bundevom
foto: La Saucy Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Empanade s bundevom
10 MIN
pripreme
95 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Brašno
240
g
Šećer
4
žličica
Prašak za pecivo
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
0,75
šalica
Hladna voda
0,25
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Prstima utrljaj hladni maslac u smjesu dok ne dobiješ teksturu grubog kukuruznog brašna.
Pospi hladnu vodu po smjesi. Vilicom miješaj dok se ne počne formirati tijesto. Skupi ga u zdjeli, oblikuj u disk, pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat.
Tijesto možeš napraviti dan ranije. Samo ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku.
PUNJENJE
Sastojci
Pire od bundeve
1,50
šalica
Tamni smeđi šećer
6
žlica
Cimet
1,50
žličica
Klinčić u prahu
0,50
žličica
Sol
0,12
žličica
Postupak
U malom loncu pomiješaj pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, klinčić i sol. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, zatim smanji na srednje laganu i kuhaj, stalno miješajući i stružući dno špatulom, dok smjesa ne postane gusta i nalik na džem, 5 do 7 minuta. Ohladi potpuno.
Punjenje možeš napraviti dan ranije. Spremi ga u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku.
Premaz
Sastojci
Brašno
Jaje
1
kom
Hladna voda
1
žlica
Šećer
1
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C. Obloži dva lima papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljaj tijesto na debljinu od oko 3 mm. Uz pomoć rezača promjera 10 cm izreži krugove. Po potrebi ponovno razvaljaj ostatke tijesta dok ne dobiješ 18 krugova.
Na sredinu svakog kruga stavi punu žlicu punjenja. Preklopi na pola da dobiješ polumjesec, a rubove pritisni vilicom ili prstima. Posloži ih na lim i stavi u hladnjak da se dobro ohlade, oko 15 minuta.
U maloj zdjeli pomiješaj jaje i vodu. Premaži empanade s obje strane, zatim ih pospi šećerom.
Peci dok ne postanu zlatnosmeđe i čvrste na dodir, oko 20 do 25 minuta. Ohladi ih 5 minuta prije posluživanja.