Sačuvaj ulje za neko drugo kuhanje i u fritezi na vrući zrak pripremi ove slane (ali ne i masne!) empanade s govedinom
Hrskavo tijesto i sočan i slastan nadjev, možemo li poželjeti bolji obrok? Ovaj put tome opisu odgovaraju neodoljive empanade s govedinom iz friteze na vrući zrak. Ove empanade manje su masne (jer se ne prže u dubokom ulju), ali su jednako slasne!
Friteza na vrući zrak, odnosno air fryer sve je popularniji kuhinjski aparat koji ubrzava i pojednostavljuje pripremu ukusnih obroka. Ti su obroci, naravno, i zdraviji budući da se koristi minimalna količina masnoće.
Donosimo odličan recept za empanade s govedinom iz friteze na vrući zrak! Uživaj!
Empanade s govedinom iz friteze na vrući zrak
foto: Skinnytaste Healthy Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Empanade s govedinom iz friteze na vrući zrak
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Oštro brašno
360
g
Sol
1
žličica
Prašak za pecivo
1
žličica
Maslac
125
g
Jaje
1
kom
Postupak
Zamijesi tijesto. U velikoj zdjeli promiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Hladni maslac nareži na kockice i umijesi ih u brašno - trebaš dobiti komadiće tijesta veličine zrna graška. Dodaje jaje i 3/4 šalice vode te miješaj drvenom kuhačom dok se ne formira glatko, konzistentno tijesto.
Tijesto stavi na lagano pobrašnjenu površinu i mijesi dok tijesto ne postane glatko, oko 5 minuta.
Tijesto umotaj u plastičnu foliju i ostavi u hladnjaku minimalno 1 sat, a najbolje preko noći.
NADJEV
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Mljeveno meso - govedina
450
g
Koncentrat rajčice
1
žlica
Sušeni origano
1
žličica
Kumin
1
žličica
Slatka paprika (u prahu)
0,50
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Ukiseljene jalapeño papričice
0,50
šalica
Rajčica
0,50
šalica
Cheddar
1,25
šalica
Sir Monterey Jack
1,25
šalica
Korijander
Kiselo vrhnje
Postupak
U velikoj tavu na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj luk i dinstaj ga, uz povremeno miješanje, dok ne omekša, oko 7 minuta.
Dodaj češnjak i dinstaj dalje, uz miješanje, dok ne zamiriši - dodatnu 1 minutu.
Dodaj mljevenu govedinu i dinstaj dalje oko 5 minuta, s tim da drvenom kuhačom 'razbijaš' veće grumene mesa.
Ocijedi višak masnoće.
Vrati tavu na srednju vatru i umiješaj koncentrat rajčice.Dodaj origano, mljeveni kumin i papriku, posoli i popapri prema ukusus.
Dodaj nasitno nasjeckane ukiseljene jalapeño papričice i nasjeckane rajčice (svježe ili iz konzerve, ovisno o sezoni).
Dinstaj dalje oko 3 minute. Stavi sa strane i pusti da se malo ohladi,
Na lagano pobrašnjenoj površini tijesto podijeli na pola. Jednu polovicu razvaljaj na debljinu od cca 0.5 cm. rezačem za kekse promjera cca 11, 12 cm izreži krugove. Ponovi istu stvar s ostatkom tijesta.
Lagano vodom navlaži vanjske rubove krugova od tijesta. U sredinu svakog kruga od tijesta stavi po 2 žlice nadjeva, preko toga stavi malo naribanog cheddara te sira Monterey Jack.
Tijesto preklopi na pola, preko nadjeva. Uz pomoć vilice spoji rubove kako se ne bi razdvajali tijekom pečenja te nadjev ne bi iscurio.
Fritezu na vrući zrak ugrij na 200 stupnjeva. Peci empanade u nekoliko serija, kako se ne bi dodirivale niti jedna drugu prekrivale. Jedino tako će biti savršeno pečene i hrskave.
Jedna serija peče se oko 10 minuta.
Pečene empanade pospi nasjeckanim listićima korijandera i posluži uz kiselo vrhnje.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
4723 kcal
236 %
MASTI
299,00 g
415 %
KOLESTEROL
1,03 g
0 %
UH
294,00 g
106 %
PROTEINI
195,00 g
390 %
Iako su najbolje svježe pečene, ove slasne empanade mogu se čuvati u hladnjaku najviše 3 dana. Ako ih želiš sačuvati još dulje, obavezno ih zamrzni.