Slavni chef Stevo Karapandža majstor je slanih jela, ali i jednostavnih i ukusnih slastica. Donosimo njegov recept za odličan kolač od smokava i pistacija
Polako se zahuktava sezona smokava, a znamo što to znači - osim što smokve rado jedemo svježe, dobro rashlađene, uživamo i u pripremi raznih slastica od smokava. U potrazi za novim receptom naletjeli smo na ovaj genijalan slatki recept slavnog chefa Steve Karapandže - kolač od smokava i pistacija.
Recept za ovaj kolač od smokava i pistacija pronašli smo u kuharici Steve Karapandže "Kreativa kuhinja - Stvarajte zajedno s velikim majstorom kuhinje!" u kojoj svaki put pronađemo neku novu, slasnu ideju za slana i slatka jela.
U nastavku ti donosimo ovaj odličan slatki recept za kolač od smokava i pistacija, svojevrsni tart ili slatku prhku pitu, koji potpisuje slavni chef Stevo Karapandža! Uživaj u ljetu uz ovaj divan kolač!
Kolač od smokava i pistacija
foto: Cameron Woods/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od smokava i pistacija
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Oštro brašno
140
g
Šećer
50
g
Pistacije
35
g
Maslac
70
g
Voda
2
žlica
NADJEV
Sastojci
Smokve - svježe
1,50
kg
Pistacije
35
g
Maslac
70
g
Šećer
200
g
Vanilin šećer
1
kom
Jaje
2
kom
Mlijeko
4
žlica
Brašno
70
g
Prašak za pecivo
0,50
kom
Postupak
Pripremi tijesto: pistacije samlji i pomiješaj s brašnom, šećerom i malo soli. Hladan maslac naribaj na ribež i dodaj smjesižpa sve rukama zgnječi u grudičasto tijesto.
Dodaj 1-2 žlice hladne vode i umiješaj u tijesto pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj na veličinu kalupa za torte promjera cca 28 cm. U kalup stavi papir za pečenje, rasporedi razvaljano tijestoi ostavi u hladnjaku da odstoji 10-ak minuta.
Dok se tijesto odmara, pripremi nadjev. Pistacije grubo nasjeckaj.
U posudi izmiješaj omekšali maslac sa šećerom, vanilin šećerom, jajima i mlijekom. Dodaj brašnos praškom za pecivo i grubi nasjeckane pistacije.
Iz hladnjaka izvadi tijesto, na njega posloži na kriške narezane smokve i prelij nadjevom.
Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Ovaj kolač jednako je ukusan i topao i ohlađen.
Isprobaj i ove fora deserte slavnog chefa Steve Karapandže!