Recepti Desert 11. srpnja 2025.

Fenomenalan kolač od smokava i pistacija

Desert
20 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
kolač od smokava i pistacija
Fenomenalan kolač od smokava i pistacija
foto: Cameron Woods/Pinterest; Sandra Šimunović/PIXSELL
Slavni chef Stevo Karapandža majstor je slanih jela, ali i jednostavnih i ukusnih slastica. Donosimo njegov recept za odličan kolač od smokava i pistacija

Polako se zahuktava sezona smokava, a znamo što to znači - osim što smokve rado jedemo svježe, dobro rashlađene, uživamo i u pripremi raznih slastica od smokava. U potrazi za novim receptom naletjeli smo na ovaj genijalan slatki recept slavnog chefa Steve Karapandže - kolač od smokava i pistacija.

Recept za ovaj kolač od smokava i pistacija pronašli smo u kuharici Steve Karapandže "Kreativa kuhinja - Stvarajte zajedno s velikim majstorom kuhinje!" u kojoj svaki put pronađemo neku novu, slasnu ideju za slana i slatka jela.

U nastavku ti donosimo ovaj odličan slatki recept za kolač od smokava i pistacija, svojevrsni tart ili slatku prhku pitu, koji potpisuje slavni chef Stevo Karapandža! Uživaj u ljetu uz ovaj divan kolač!

kolač od smokava i pistacija | Author: Cameron Woods/Pinterest Kolač od smokava i pistacija foto: Cameron Woods/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od smokava i pistacija
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Oštro brašno 140 g
  • Šećer 50 g
  • Pistacije 35 g
  • Maslac 70 g
  • Voda 2 žlica
NADJEV
Sastojci
  • Smokve - svježe 1,50 kg
  • Pistacije 35 g
  • Maslac 70 g
  • Šećer 200 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Jaje 2 kom
  • Mlijeko 4 žlica
  • Brašno 70 g
  • Prašak za pecivo 0,50 kom
Postupak
  1. Pripremi tijesto: pistacije samlji i pomiješaj s brašnom, šećerom i malo soli. Hladan maslac naribaj na ribež i dodaj smjesižpa sve rukama zgnječi u grudičasto tijesto.

    Dodaj 1-2 žlice hladne vode i umiješaj u tijesto pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljaj na veličinu kalupa za torte promjera cca 28 cm. U kalup stavi papir za pečenje, rasporedi razvaljano tijestoi ostavi u hladnjaku da odstoji 10-ak minuta.


  2. Dok se tijesto odmara, pripremi nadjev. Pistacije grubo nasjeckaj.

    U posudi izmiješaj omekšali maslac sa šećerom, vanilin šećerom, jajima i mlijekom. Dodaj brašnos praškom za pecivo i grubi nasjeckane pistacije.

    Iz hladnjaka izvadi tijesto, na njega posloži na kriške narezane smokve i prelij nadjevom.


    smokve



  3. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

    Ovaj kolač jednako je ukusan i topao i ohlađen.


Isprobaj i ove fora deserte slavnog chefa Steve Karapandže!

stevo karapandža, kolačići od mrkve i maka Možda vas zanima... Neodoljivo slatki kolačići od mrkve i maka Recepti souffle od jabuka Možda vas zanima... Soufflé od jabuka - recept Steve Karapandže Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.