Uskrs je slavlje za sve kršćane diljem svijeta, a pripremanje posebnog slavljeničkog jelovnika i okupljanje obitelji oko stola jedan od najljepših trenutaka. Za taj se dan svi pripremamo i želimo iskazati umijeće kuhanja, koristeći pomno odabrane sastojke uz prave recepte, te s lakoćom možemo uspješno popuniti svoj uskrsni stol.
Najviše volimo jela koja su jednostavna za kuhanje, ali koja osvajaju okusima, a takvo je definitivno i ovo. Pašteta od pilećeg bijelog mesa i jetrica savršen je dodatak bilo da je samu namažeš na kruh ili poslužiš uz neko jelo.
Paštete su inače toliko svestrano, ali često podcijenjeno jelo koje se može servirati za doručak, ali i kao predjelo ili dodatak za ručak!
Fina pašteta od piletine
Sastojci (za 8 osoba):
- 80 dag čistog pilećeg bijelog mesa
- 2 glavice luka
- 20 dag pileće jetre
- 7,5 dl slatkog vrhnja
- 1-2 žlice ukiseljenog zelenog papra
- 1-2 žličice limunovog soka
- 6 listića želatine
- ¼ l vinjaka
Priprema:
- Dva komada pilećih prsa prži s obje strane 4 minute. Posoli, popapri i izvadi iz ulja, na kojem 3 minute prži nasjeckani luk i narezanu jetru.
- Posoli i popapri. Preostalu piletinu i ohlađenu jetru dvaput samelji, primiješaj limunov sok, vrhnje i zeleni papar. Posoli i popapri po želji.
- Time napuni do polovice visine vatrostalnu posudu (najbolje od ¾ l), Poslaži isprženu piletinu i pokrij smjesom. Poklopi i peci 50 minuta u pećnici, zagrijanoj na 200 stupnjeva. Iz posude ocijedi tekućinu što se skupila. Neka se pašteta ohladi.
- Želatinu namoči u vinjak, pa malo zagrij da se otopi. Nalij na paštetu.