Pri odabiru najboljeg komada lososa vodi se ovim savjetima chefova – ako ga želiš peći u pećnici ili na roštilju, koristi jedan veliki komad ribe. Ali kada ga pečeš u tavi, najbolji su pojedinačni fileti. U svakom slučaju, ako ih kupuješ u ribarnici, zamoli prodavača da ti losos lijepo nareže na komade, odnosno pojedinačne porcije.
Ono što se nama posebno sviđa u ovom receptu jest mogućnost kombiniranja s bilo kojom vrstom povrća. Primjerice, u mrkvi, brokuli i cvjetači uživaj koliko želiš jer savršeno pašu uz losos. Ako ih želiš kratko pirjati na malo ulja, neće sadržavati puno kalorija, a sačuvat će bogatstvo vitamina i minerala.
Filet lososa u papru
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 mrkve
- po 1 crvena i žuta paprika
- 1 tikvica
- 1 mali komorač
- 2 žlice repičina ulja
- 2 žlice nasjeckanog vlasca
- sol i papar
- 4 žlice šarenog papra u zrnu
- 4 fileta lososa (oko 150 g po filetu)
- 2 žlice soka od limuna
- 3 žlice ulja
Priprema:
- Povrće očisti, nareži na tanke trake i pirjaj 6 minuta na vrućem ulju. Dodaj nasjeckani vlasac, posoli i popapri.
- Papar u zrnu zdrobi u mužaru i stavi u tanjur. Filete isperi, posuši ubrusom, pokapaj sokom od limuna i posoli pa ih uvaljaj u papar te dlanovima lagano utisni zrnca u meso.
- Zagrij ulje u tavici i prži ih sa svake strane po 3 minute. Povrće raspodijeli na četiri tanjura, na njega stavi losos i po želji ukrasi vlascem.