gastro postao
Mirisni kruh u mediteranskoj varijanti
Tko može odoljeti mirisu tek ispečene pogače, maslinovu ulju u ružmarinu. Focaccia je neka vrsta talijanske pogače, točnije pekarskog proizvoda koji je na pola puta između kruha i pizze. Popularna tradicionalna talijanska pogača focaccia može se raditi na mnogo načina. Koliko kuharica, toliko i pogača.
Mi vam donosimo recept za focacciu s maslinama, ružmarinom i mozzarellom.
Potrebno vam je:
- 350 g brašna za dizana tijesta
- 1 mala žlica soli
- 1 suhi kvasac
- 175 g mozzarelle
- 175 g crnih maslina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 175 ml vode
- 1 žlica krupne morske soli
- ružmarin
Priprema:
- Rupe koje su karakteristične za finu pogaču s maslinovim uljem možete napraviti prstima ili pomoću drške kuhače. Na sjeveru Italije ponekad se u tijesto stavlja mast kako bi tijesto bilo što mekanije.
- Pomiješajte brašno, kvasac i sol te dodajte mozzarellu narezanu na kockice i usitnjene masline. Ulijte ulje i vodu pa umijesite meko tijesto.
- Mijesite na pobrašnjenoj površini oko deset minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte dva kruga debela oko centimetar.
- Stavite ih na nauljen lim za pečenje te pustite da pokriveno stoji oko sat i pol, dva.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite tijesto maslinovim uljem, pospite krupnom solju i ružmarinom pa pecite oko pola sata.