Recepti 04. listopada 2016.

Très bien: Francuska juha od luka

Francuska juha od luka
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularna francuska juha Soupe à l'oignon vrhunski je specijalitet, iako je nekada bio hrana za sirotinju

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 486

Potrebno vam je

  • 30 g maslac, slani
  • 1 žlica ulje suncokretovo
  • 675 g luk ,crveni
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1.20 dl crno vino
  • 2 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 l goveđi temeljac
  • 1 režanj češnjak
  • 4 kriška baguette bijeli
  • 120 g sir gruyere
  • 4 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)

Priprema

  1. Luk i češnjak oljuštimo. Luk tanko narežemo a češnjak prerežemo napola. Kruh popržimo. Na slaboj vatri u velikoj tavi otopimo maslac i ulje. Umiješamo luk i šećer, posolimo i popaprimo.
  2. Kuhamo, miješajući, nepokriveno 40 oko minuta. Ulijemo vino i pojačamo vatru. Miješamo oko 5 minuta dok luk ne postane staklast. Pospemo brašnom i miješamo još 2 minute.
  3. Umiješamo temeljac i pustimo da zavre. Vatru posve smanjimo, poklopimo i pustimo da lagano ključa oko 30 minuta.
  4. Juhu razdijelimo u 4 zdjelice i u svaku umiješamo 1 žlicu brendija. Kriške kruha istrljamo češnjakom i svaku stavimo u jednu zdjelicu.
  5. Pospemo ribanim sirom (možete iskoristiti i ementaler umjesto gruyera) i prema želji zapečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 2 – 3 minute. Odmah poslužimo.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.