gastro postao
Popularna francuska juha Soupe à l'oignon vrhunski je specijalitet, iako je nekada bio hrana za sirotinju
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 486
Potrebno vam je
- 30 g maslac, slani
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 675 g luk ,crveni
- 1 mala žlica šećer, kristal
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1.20 dl crno vino
- 2 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1.50 l goveđi temeljac
- 1 režanj češnjak
- 4 kriška baguette bijeli
- 120 g sir gruyere
- 4 žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
Priprema
- Luk i češnjak oljuštimo. Luk tanko narežemo a češnjak prerežemo napola. Kruh popržimo. Na slaboj vatri u velikoj tavi otopimo maslac i ulje. Umiješamo luk i šećer, posolimo i popaprimo.
- Kuhamo, miješajući, nepokriveno 40 oko minuta. Ulijemo vino i pojačamo vatru. Miješamo oko 5 minuta dok luk ne postane staklast. Pospemo brašnom i miješamo još 2 minute.
- Umiješamo temeljac i pustimo da zavre. Vatru posve smanjimo, poklopimo i pustimo da lagano ključa oko 30 minuta.
- Juhu razdijelimo u 4 zdjelice i u svaku umiješamo 1 žlicu brendija. Kriške kruha istrljamo češnjakom i svaku stavimo u jednu zdjelicu.
- Pospemo ribanim sirom (možete iskoristiti i ementaler umjesto gruyera) i prema želji zapečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 2 – 3 minute. Odmah poslužimo.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata