Puding od kruha s jabukama i sočnim bourbon umakom savršeno spaja jednostavnost i raskoš u obrok koji će obožavati cijela obitelj
Topao, mirisan i raskošno kremast, ovaj desertod kruha s jabukama savršeno se uklapa u hladnije dane i stvara onaj osjećaj ugode kojem svi težimo. Uz dodatak bourbon umaka od smeđeg šećera, postaje prava jesenska poslastica.
Više od deserta
Složenac od kruha s jabukama nije samo desert – ovo je i zabavan doručak koji podsjeća na francuski tost, idealan za uživanje uz šalicu kave ili crnog čaja. Jednostavan za pripremu i dovoljno izdašan za cijelu obitelj ili veća druženja, ovaj recept bit će tvoj omiljen način za korištenje staroga kruha i sočnih jabuka.
Jabuke i cimet - savršen spoj
foto: KamranAydinov/Freepik
Jednostavna priprema
Priprema ovog deserta je jednostavna, ali nekoliko trikova može učiniti razliku između dobrog i savršenog deserta. Za početak, stari kruh je najbolji za ovaj recept jer bolje upija slatku mješavinu mlijeka i jaja.
Ako koristiš svježi kruh, svakako ga prethodno tostiraj u pećnici kako bi bio suh i spreman za upijanje. Također, prije nego što ih pomiješaš s mlijekom, dobro izmuti jaja. Ovaj korak osigurava da je smjesa ravnomjerno povezana, bez grudica i neravnomjerne teksture.
Ostatke deserta čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 dana ili u hladnjaku do 4 dana. Ponovno ga zagrij u pećnici na 175°C (10 minuta) ili u mikrovalnoj pećnici (1 minuta). Umak čuvaj odvojeno u hladnjaku i zagrij ga u loncu na srednjoj vatri prije posluživanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Desert od starog kruha s jabukama i bourbon umakom
15 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
SLOŽENAC OD KRUHA
Sastojci
Stari kruh
500
g
Jabuka
3
kom
Smeđi šećer
0,50
šalica
Maslac
4
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Cimet
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Mlijeko
2,50
šalica
Jaje
4
kom
Šećer
0,50
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175°C i premaži posudu za pečenje (23 x 33 cm) maslacem.
Kockice kruha rasporedi na lim za pečenje i tostiraj ih 10 minuta dok ne postanu lagano zlatne i hrskave. Ako koristiš stari kruh koji je suh na dodir, ovaj korak možeš preskočiti.
U srednjoj tavi pomiješaj narezane jabuke, svijetlosmeđi šećer, maslac, vaniliju, cimet i sol. Kuhaj na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju i šećer se otopi u gusti sirup, otprilike 5 minuta. Makni s vatre i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti mlijeko, jaja i šećer dok smjesa ne postane glatka. U pripremljenu posudu za pečenje stavi kockice kruha i prelij ih nadjevom od jabuka.
Koristeći lopaticu ili veliku žlicu nježno promiješaj da se jabuke ravnomjerno rasporede među kruhom. Prelij smjesu mlijeka i jaja preko kruha i jabuka. Lagano pritisni kruh lopaticom kako bi se tekućina dobro upila.
Ostavi posudu s pudingom na sobnoj temperaturi 15 minuta prije pečenja. To osigurava da kruh dobro upije tekućinu, što će rezultirati savršeno kremastom teksturom iznutra.
Peci puding u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta - dok gornji sloj ne postane zlatno smeđ, a sredina se ne stegne. Kada je gotov, čačkalica umetnuta u sredinu trebala bi izaći čista.
BOURBON UMAK
Sastojci
Smeđi šećer
1
šalica
Maslac
0,50
šalica
Vrhnje za šlag
0,25
šalica
Bourbon Whiskey
3
žlica
Postupak
Dok se puding peče, u manjem loncu rastopi smeđi šećer i maslac na srednjoj vatri. Miješaj dok se šećer potpuno ne otopi, oko 4-5 minuta.
Dodaj vrhnje za šlag i nastavi miješati još 1-2 minute. Na kraju dodaj bourbon i pusti da umak lagano krčka minutu. Povremeno promiješaj dok se hladi kako bi se spriječilo razdvajanje maslaca.
Topli bourbon umak prelij preko pečenog složenca od kruha neposredno prije posluživanja.
Ako ne planiraš poslužiti cijeli desert odjednom, prelij umak samo na pojedinačne porcije.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.