Recepti Desert 04. rujna 2024.

Genijalni desert s kupinama kojem je nemoguće odoljeti

Desert
20 MIN
60 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Kraljica pudinga s kupinama
foto: @cotswoldsbaking Instagram
Britanski klasik, Kraljica pudinga, obogaćen je sočnim kupinama i hrskavom meringom. Ukratko, želiš ga probati!

Bilo da su ubrane iz vlastitog vrta, pronađene tijekom šetnje prirodom ili kupljene na tržnici, kupine su poslastica koja u sebi nosi okus kraja ljeta i početka jeseni. Jedan od najboljih načina da iskoristiš ove raskošne bobice je priprema takozvane Kraljice pudinga (Queen of puddings), tradicionalnog britanskog deserta koji spaja kremasti puding, bogatstvo voća i hrskavu beze koricu.

Raskoš okusa i tekstura

Osnova deserta je kremasti puding od mlijeka, maslaca, vanilije i krušnih mrvica, koji se lagano peče dok ne dobije zlatnu boju. Na njega se potom slaže sloj sočnih kupina koje su prethodno prokuhane s džemom i limetom, što daje osvježavajući kontrast slatkoći pudinga.

Konačni sloj i zvijezda je meringa, lagana i prozračna, koja se pečenjem pretvara u hrskavo savršenstvo.

kupine | Author: Pixabay/Pexels Kupine foto: Pixabay/Pexels

Iako možda izgleda komplicirano, priprema ovog deserta je zapravo prilično jednostavna, a rezultati su zapanjujući. Bilo da odlučiš poslužiti ga toplog, ravno iz pećnice ili hladnog kao lagani desert nakon večere, Kraljica pudinga s kupinama će postati jedan od tvojih omiljenih recepata.

Ne gasi ekran dok kuham

Kraljica pudinga s kupinama
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mlijeko 575 ml
  • Maslac 25 g
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Krušne mrvice 100 g
  • Limeta 1 kom
  • Šećer 140 g
  • Jaje 4 kom
  • Kupine 300 g
  • Džem od kupina 6 žlica
Postupak
  1. Zagrij mlijeko u lončiću na laganoj vatri dok ne počne ispuštati paru, ali pazi da ne prokuha. Makni lonac s vatre i umiješaj maslac, vaniliju, krušne mrvice, koricu limete i 40 g šećera. Ostavi da odstoji 30 minuta, kako bi krušne mrvice upile tekućinu i smjesa se ohladila. Kad se ohladi, umiješaj žumanjke.


  2. Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom) i podmaži srednje veliku posudu za pečenje (otprilike 22 cm promjera). Izlij smjesu s krušnim mrvicama u pripremljenu posudu i peci 30 minuta dok se ne stisne.


  3. U međuvremenu, stavi kupine u lonac s džemom od kupina (ili nekog drugog šumskog voća) i sokom od polovice limete te lagano kuhaj na niskoj vatri dok se bobice malo ne raspadnu. Makni s vatre i ostavi sa strane.


  4. Prelij smjesu od kupina preko pečenog pudinga, pazeći da je ravnomjerno raspoređena do rubova. Smanji temperaturu pećnice na 160°C (140°C s ventilatorom).


  5. Mikserom miksaj bjelanjke dok vrhovi ne postanu čvrsti. Zatim postupno dodaj preostali šećer (100 g), žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i glatka. Premaži ili istisni izmiksane bjelanjke preko smjese od kupina i vrati u pećnicu. Peci dodatnih 20-30 minuta dok se meringa lijepo ne zapeče. Posluži desert dok je još topao.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

249 kcal

12 %

MASTI

8,00 g

11 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Umjesto kupina, možeš koristiti maline, borovnice ili mješavinu šumskog voća. Za dodatnu aromu, eksperimentiraj s različitim vrstama džema – malina, ribizl ili čak marelica može donijeti zanimljive note ovom desertu. Ostatke deserta možeš čuvati u hladnjaku do 2 dana. Preporučuje se da ga lagano zagriješ prije posluživanja kako bi beze korica ponovno postala hrskava.

Isprobaj i ove slatke recepte!

Kremšnite Možda vas zanima... Ove prefine lažne kremšnite gotove su za pola sata! Recepti puding od čokolade Možda vas zanima... Savršen domaći puding od tamne čokolade Recepti Možda vas zanima... Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.