Recepti Božić 15. prosinca 2025.

Genijalni keksi s marcipanom od oraha i kavom

Keksi
40 MIN
15 MIN
30
SREDNJE
keksići
Keksi s marcipanom od oraha i glazurom od kave
foto: arcadesign / Vecteezy
Orah umjesto badema, espresso umjesto vanilije i osvježavajuća glazura. Ovi keksi nisu blagdanski klišej već mali desertni manifest za one koji vole drugačije

Marcipan je slatka pasta koja se pravi od badema i šećera, ali ovom receptu za kekse došlo je do slatkog zaokreta – i pogodio točno u metu. Umjesto klasičnog marcipana (od badema), koristi se marcipan od oraha daje dublji, zemljaniji okus, dok espresso u tijestu i glazuri stvara suptilnu gorčinu koja se savršeno slaže s orašastim notama i citrusnim završetkom.

Možda vas zanima... Marcipan - poslastica koja se ili voli ili ne! Špajza

Daleko od jednostavnih okusa

Iako djeluju jednostavno, svaki zalogaj ovih keksića s marcipanom od oraha i kavom skriva nekoliko slojeva – hrskavi su izvana, prhki iznutra, lagano su gorkasti, ali su umotani u slatku, sjajnu glazuru s notom limuna.

Prednost im je to što se mogu pripremiti unaprijed i čuvati do tjedan dana, što ih čini savršenim za poklanjanje, spremanje ili jednostavno uživanje iz dana u dan uz dobru kavu.

Recept za kekse s marcipanom od oraha i kavom je u nastavku...

Oduševili su nas ovi keksići s espressom i marcipanom od oraha | Author: @jo_masini Pinterest Umjesto od badema, marcipan od oraha foto: @jo_masini Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Keksi s espressom i marcipanom od oraha
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
30
porcija
SREDNJE
MARCIPAN OD ORAHA
Sastojci
  • Orasi 1,50 šalica
  • Šećer u prahu 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Hladna voda
Postupak
  1. U multipraktiku samelji orahe do sitne teksture, zatim dodaj šećer u prahu i miksaj dok smjesa ne postane još finija. Umiješaj vaniliju, pa dodaj vodu, žličicu po žličicu, dok ne dobiješ kompaktno, mekano tijesto.


  2. Oblikuj valjak dug oko 18 cm, zamotaj u papir za pečenje i stavi u hladnjak na barem sat vremena (ili do dan unaprijed).


TIJESTO ZA KEKSE
Sastojci
  • Maslac 7 žlica
  • Šećer 5 žlica
  • Espresso - instant prah 1 žličica
  • Brašno 0,75 šalica
  • Integralno brašno 0,75 šalica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 0,50 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim papirom za pečenje.


  2. U zdjeli izmiksaj ohlađeni marcipan i omekšali maslac dok se ne sjedine. Dodaj šećer i ponovno miksaj. Umiješaj espresso otopljen u 2 žice mlake vode, pa dobro izmiješaj.


  3. U drugoj zdjeli pomiješaj obje vrste brašna i škrob. Dodaj ih postupno u marcipansku smjesu, miksajući dok ne dobiješ glatko, podatno tijesto.


  4. Oblikuj kuglice promjera oko 2,5 cm i slaži ih na lim s razmakom od 5 cm. Peci 10–15 minuta, dok lagano ne popucaju i dobiju svijetlu zlatnu nijansu. Ohladi ih 5 minuta na limu, zatim prebaci na rešetku i pusti da se ohlade do kraja.


GLAZURA OD ESPRESSA
Sastojci
  • Espresso - instant prah 1 žličica
  • Voda 1 žlica
  • Šećer u prahu 1 šalica
  • Bademovo mlijeko 3 žlica
  • Limunova korica 1 žlica
Postupak
  1. Pomiješaj espresso i 1 žlicu tople vode, dodaj šećer u prahu i dobro izmiješaj. Umiješaj nezaslađeno bademovo mlijeko, žlicu po žlicu, dok ne dobiješ sjajnu, glatku glazuru.


  2. Umoči kekse u glazuru, vrati ih na rešetku i odmah pospi limunovom koricom. Pusti da se glazura potpuno stvrdne prije spremanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

126 kcal

6 %

MASTI

6,00 g

8 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

17,00 g

6 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Ovi keksi vole suho mjesto i dobro zatvorenu kutiju – u tim uvjetima ostaju svježi do sedam dana.

Ovih dana sve je u znaku keksića, pa je dobro pročitati i ove savjete!

božićni keksi Možda vas zanima... Kako pravilno zapakirati božićne kekse? Špajza keksi, chocolate chip cookies Možda vas zanima... Mala izmjena u receptu može posve promijeniti okus keksa Špajza keksi Možda vas zanima... Zašto tijesto za kekse treba odstajati u hladnjaku? Špajza zamrzavanje keksa Možda vas zanima... Kako zamrznuti višak keksa od blagdana Špajza 5 trikova Ine Garten za savršene kekse Možda vas zanima... 5 trikova Ine Garten za savršene kekse Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.