Orah umjesto badema, espresso umjesto vanilije i osvježavajuća glazura. Ovi keksi nisu blagdanski klišej već mali desertni manifest za one koji vole drugačije
Marcipanje slatka pasta koja se pravi od badema i šećera, ali ovom receptu za kekse došlo je do slatkog zaokreta – i pogodio točno u metu. Umjesto klasičnog marcipana (od badema), koristi se marcipan od oraha daje dublji, zemljaniji okus, dok espresso u tijestu i glazuri stvara suptilnu gorčinu koja se savršeno slaže s orašastim notama i citrusnim završetkom.
Iako djeluju jednostavno, svaki zalogaj ovih keksića s marcipanom od oraha i kavom skriva nekoliko slojeva – hrskavi su izvana, prhki iznutra, lagano su gorkasti, ali su umotani u slatku, sjajnu glazuru s notom limuna.
Prednost im je to što se mogu pripremiti unaprijed i čuvati do tjedan dana, što ih čini savršenim za poklanjanje, spremanje ili jednostavno uživanje iz dana u dan uz dobru kavu.
Recept za kekse s marcipanom od oraha i kavom je u nastavku...
Umjesto od badema, marcipan od oraha
foto: @jo_masini Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Keksi s espressom i marcipanom od oraha
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
30
porcija
SREDNJE
MARCIPAN OD ORAHA
Sastojci
Orasi
1,50
šalica
Šećer u prahu
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Hladna voda
Postupak
U multipraktiku samelji orahe do sitne teksture, zatim dodaj šećer u prahu i miksaj dok smjesa ne postane još finija. Umiješaj vaniliju, pa dodaj vodu, žličicu po žličicu, dok ne dobiješ kompaktno, mekano tijesto.
Oblikuj valjak dug oko 18 cm, zamotaj u papir za pečenje i stavi u hladnjak na barem sat vremena (ili do dan unaprijed).
TIJESTO ZA KEKSE
Sastojci
Maslac
7
žlica
Šećer
5
žlica
Espresso - instant prah
1
žličica
Brašno
0,75
šalica
Integralno brašno
0,75
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim papirom za pečenje.
U zdjeli izmiksaj ohlađeni marcipan i omekšali maslac dok se ne sjedine. Dodaj šećer i ponovno miksaj. Umiješaj espresso otopljen u 2 žice mlake vode, pa dobro izmiješaj.
U drugoj zdjeli pomiješaj obje vrste brašna i škrob. Dodaj ih postupno u marcipansku smjesu, miksajući dok ne dobiješ glatko, podatno tijesto.
Oblikuj kuglice promjera oko 2,5 cm i slaži ih na lim s razmakom od 5 cm. Peci 10–15 minuta, dok lagano ne popucaju i dobiju svijetlu zlatnu nijansu. Ohladi ih 5 minuta na limu, zatim prebaci na rešetku i pusti da se ohlade do kraja.
GLAZURA OD ESPRESSA
Sastojci
Espresso - instant prah
1
žličica
Voda
1
žlica
Šećer u prahu
1
šalica
Bademovo mlijeko
3
žlica
Limunova korica
1
žlica
Postupak
Pomiješaj espresso i 1 žlicu tople vode, dodaj šećer u prahu i dobro izmiješaj. Umiješaj nezaslađeno bademovo mlijeko, žlicu po žlicu, dok ne dobiješ sjajnu, glatku glazuru.
Umoči kekse u glazuru, vrati ih na rešetku i odmah pospi limunovom koricom. Pusti da se glazura potpuno stvrdne prije spremanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
126 kcal
6 %
MASTI
6,00 g
8 %
KOLESTEROL
0,07 g
0 %
UH
17,00 g
6 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Ovi keksi vole suho mjesto i dobro zatvorenu kutiju – u tim uvjetima ostaju svježi do sedam dana.
Ovih dana sve je u znaku keksića, pa je dobro pročitati i ove savjete!