Recepti Desert 10. listopada 2024.

Golemi keks iz tave vraća u djetinjstvo!

Desert
15 MIN
30 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Snickerdoodle keks iz tave
Snickerdoodle keks iz tave
foto: @freshaprilflours Instagram
Savršen spoj cimeta i šećera u mekanom i mirisnom golemom Snickerdoodle keksu jednostavno mami na to da mu pridružiš kuglicu sladoleda... I dobru ekipu!

Jedan od okusa koji nas podsjeća na djetinjstvo je neodoljivi spoj cimeta i šećera. Snickerdoodle keksi poznati su po jednostavnosti, a u ovom receptu pretvoreni su u veliki, ukusni keks iz tave koji se može poslužiti kao desert za cijelu obitelj ili kao slatki zalogaj uz kavu.

Okusi koji bude nostalgiju

Ponekad nas jedan zalogaj može vratiti u prošlost, u dane kad je sve bilo jednostavno i bezbrižno. Mnogima, snickerdoodle keksi upravo su taj "madeleine" koji budi nostalgiju. Ovi slatki, mekani keksi s prepoznatljivom koricom od cimeta i šećera savršena su kombinacija okusa i mirisa.

Snickerdoodle keksi poznati su po jednostavnosti, a u ovom receptu pretvoreni su u veliki, ukusni keks iz tave koji se može poslužiti kao desert za cijelu obitelj ili kao slatki zalogaj uz kavu.

Snickerdoodle: mirisni kolač koji vraća u djetinjstvo | Author: Pinterest/gingersnapsbakingaffairs.com Snickerdoodle keksi s cimetom i šećerom foto: Pinterest/gingersnapsbakingaffairs.com

Vjeruje se da su snickerdoodle keksi podrijetlom iz Njemačke, a njihovo ime dolazi od njemačke riječi "schneckennudeln", što označava vrstu kolačića nalik cimet-rolicama. Međutim, kroz stoljeća, recept je evoluirao, a danas su snickerdoodle keksi omiljeni u mnogim američkim domaćinstvima, posebno u vrijeme blagdana.

Tajna njihova prepoznatljivog okusa krije se u dodatku vinskog praška za pecivo, koji daje karakterističnu blagu kiselkastu notu i pomaže da keksi zadrže "žvakastu" teksturu.

Možda vas zanima... Prefini keksi od 2 sastojka koje sigurno imaš u kuhinji Recepti

Šarm jednostavnosti

Što snickerdoodle čini tako posebnima? Jednostavnost. U današnjem vremenu kada su mnogi deserti ispunjeni kompliciranim tehnikama i egzotičnim sastojcima, snickerdoodle podsjeća na to koliko su jednostavni okusi zapravo neodoljivi.

Ovi keksi nisu pretenciozni – nema čokolade, nema luksuznih punjenja – samo mekano tijesto, posuto smjesom cimeta i šećera, koje se tijekom pečenja pretvara u hrskavu i aromatičnu koricu.

Ne gasi ekran dok kuham

Snickerdoodle kolač
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 8 žlica
  • Šećer 1 šalica
  • Šećer 1 žličica
  • Smeđi šećer 0,50 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Brašno 1,75 šalica
  • Cimet 1,50 žličica
  • Vinski prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,25 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C i postavi rešetku u sredinu pećnice.


  2. U tavi promjera 25 cm otopi 8 žlica maslaca na srednje jakoj vatri. Rastopljeni maslac prelij u veliku posudu otpornu na toplinu i ostavi da se malo ohladi, oko 5 minuta. Nemoj prati tavu.


  3. Dodaj 1 šalicu bijelog šećera i 1/2 šalice smeđeg šećera u maslac. Miješaj špatulom dok se ne sjedini. Zatim dodaj 1 veliko jaje, 1 veliki žumanjak, 2 žličice vanilije i 3/4 žličice soli. Sve dobro promiješaj.


  4. Dodaj 1 i 3/4 šalice brašna, 1 žličicu cimeta, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo i 1/4 žličice sode bikarbone u smjesu. Sve dobro izmiješaj.


  5. U maloj posudi pomiješaj preostalu 1 žličicu bijelog šećera i 1/2 žličice cimeta.


  6. Smjesu prebaci natrag u tavu i utisni u ravnomjerni sloj, sve do rubova. Pospi po vrhu pripremljenim cimet-šećerom.


  7. Peci kolač dok sredina ne bude čvrsta, rubovi ne počnu lagano pucati i kolač se odvoji od rubova tave, otprilike 30 minuta. Ohladi kolač u tavi 30 minuta prije nego što ga narežeš na kriške i poslužiš.


Isprobaj i ove deserte!

Tart od kupina i Oreo keksa Možda vas zanima... Osvježavajući tart od kupina i Oreo keksa Recepti Keksi s brusnicama u obliku srca Možda vas zanima... Prhki keksići s brusnicama u obliku srca Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.