Feta sir, cherry rajčice, kalamata masline, limun, začini… Imamo za tebe sve najbolje od Mediterana na jednom tanjuru. Oduševit će te ovi grački špageti!
Ovaj recept - grčki špageti, sa svim sastojcima popularne grčke salate, spaja poznate grčke okuse s klasičnom tjesteninom u jelu koje može biti lagani obrok, bogat prilog ili osvježavajuća hladna salata. Tajna je u jednostavnom, ali savršeno izbalansiranom preljevu – mješavini maslinova ulja, crnog vinskog octa, limunova soka i sušenih začina – koji tjestenini daje punoću i svježinu.
Grčke špagete prilagodi svom ukusu
Voliš bogatije okuse? Dodaj grilanu piletinu, kozice, slanutak ili malo pečene paprike. Želiš više hrskavosti? Ubaci orahe, bademe ili svježi krastavac. Nemaš špagete? Bez brige – penne, fusilli ili tagliatelle odlično će se uklopiti u ovaj recept.
Ne gasi ekran dok kuham
Grčki špageti
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Špageti
450
g
Maslinovo ulje
4
žličica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Sok od limuna
0,50
kom
Vinski ocat
1
žlica
Origano
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Cherry rajčice
2
šalica
Mladi špinat
2
šalica
Kalamata masline
0,30
šalica
Feta sir
115
g
Svježi bosiljak
5
listići
Svježi peršin
Postupak
Skuhaj špagete prema uputama na pakiranju. Prije nego što ih ocijediš, sačuvaj ¼ šalice vode od kuhanja, a zatim tjesteninu ocijedi i pomiješaj s 1 žlicom maslinova ulja. Ostavi sa strane.
U velikoj tavi zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckani crveni luk i pirjaj dok ne omekša.
Ubaci sitno nasjeckani češnjak i prži još 1 minutu, pazeći da ne zagori.
Dodaj prepolovljene cherry rajčice i preostale 2 žlice maslinova ulja, pa ih pirjaj nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste sok.
Dodaj mladi špinat i miješaj dok ne povene.
Umiješaj kalamata masline, limunov sok, crni vinski ocat, sušeni origano, sol i papar te pirjaj još 1 minutu.
Makni s vatre i dodaj ocijeđenu tjesteninu. Dobro promiješaj, dodajući malo sačuvane vode od kuhanja ako je potrebno kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom.
Dodaj izmrvljeni feta sir i svježe sjeckani bosiljak, pa još jednom lagano promiješaj.
Po želji ukrasi dodatnim nasjeckanim bosiljkom ili peršinom, posluži i uživaj!