Recepti Tjestenina 20. ožujka 2025.

Grčki špageti, sa svim sastojcima grčke salate

Tjestenina
15 MIN
20 MIN
6
SREDNJE
Špageti s grčkim štihom
Grčki špageti
foto: @simply_scrumptious_eats Pinterest
Feta sir, cherry rajčice, kalamata masline, limun, začini… Imamo za tebe sve najbolje od Mediterana na jednom tanjuru. Oduševit će te ovi grački špageti!

Ovaj recept - grčki špageti, sa svim sastojcima popularne grčke salate, spaja poznate grčke okuse s klasičnom tjesteninom u jelu koje može biti lagani obrok, bogat prilog ili osvježavajuća hladna salata. Tajna je u jednostavnom, ali savršeno izbalansiranom preljevu – mješavini maslinova ulja, crnog vinskog octa, limunova soka i sušenih začina – koji tjestenini daje punoću i svježinu.

Grčke špagete prilagodi svom ukusu

Voliš bogatije okuse? Dodaj grilanu piletinu, kozice, slanutak ili malo pečene paprike. Želiš više hrskavosti? Ubaci orahe, bademe ili svježi krastavac. Nemaš špagete? Bez brige – penne, fusilli ili tagliatelle odlično će se uklopiti u ovaj recept.

Ne gasi ekran dok kuham

Grčki špageti
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Špageti 450 g
  • Maslinovo ulje 4 žličica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Vinski ocat 1 žlica
  • Origano 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Cherry rajčice 2 šalica
  • Mladi špinat 2 šalica
  • Kalamata masline 0,30 šalica
  • Feta sir 115 g
  • Svježi bosiljak 5 listići
  • Svježi peršin
Postupak
  1. Skuhaj špagete prema uputama na pakiranju. Prije nego što ih ocijediš, sačuvaj ¼ šalice vode od kuhanja, a zatim tjesteninu ocijedi i pomiješaj s 1 žlicom maslinova ulja. Ostavi sa strane.


  2. U velikoj tavi zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckani crveni luk i pirjaj dok ne omekša.


  3. Ubaci sitno nasjeckani češnjak i prži još 1 minutu, pazeći da ne zagori.


  4. Dodaj prepolovljene cherry rajčice i preostale 2 žlice maslinova ulja, pa ih pirjaj nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste sok.


  5. Dodaj mladi špinat i miješaj dok ne povene.


  6. Umiješaj kalamata masline, limunov sok, crni vinski ocat, sušeni origano, sol i papar te pirjaj još 1 minutu.


  7. Makni s vatre i dodaj ocijeđenu tjesteninu. Dobro promiješaj, dodajući malo sačuvane vode od kuhanja ako je potrebno kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom.


  8. Dodaj izmrvljeni feta sir i svježe sjeckani bosiljak, pa još jednom lagano promiješaj.


  9. Po želji ukrasi dodatnim nasjeckanim bosiljkom ili peršinom, posluži i uživaj!


Sve je u znaku špageta...

Špageti bolonjez Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkrio svoj recept za bolonjez umak Recepti jamie oliver, carbonara s porilukom Možda vas zanima... Jamie Oliver ima super recept za vegetarijansku carbonaru s porilukom Recepti špageti Možda vas zanima... Brzi ručak ponedjeljkom: pikantni špageti s tunom Recepti špageti kuhani u soku od cikle Možda vas zanima... Kao iz restorana: špageti kuhani u soku od cikle Recepti špageti, ubojiti špageti Možda vas zanima... Ubojiti špageti gotovi za manje od pola sata Recepti Špageti u umaku od humusa Možda vas zanima... IDEJA ZA RUČAK Špageti u umaku od humusa Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.