Recepti 13. listopada 2014.

Hambi peciva

Hambi peciva
gastro postao gastro.24sata.hr
Pecivo je najukusnije i najsvježije kada ste ga pripremili doma vlastitim rukama i u vlastitoj pećnici

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 5

Potrebno vam je

  • 1 šalica voda
  • 3 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 2 mala žlica suhi kvasac
  • 2 mala žlica šećer, kristal
  • 2 kom jaje kokošje
  • 3 šalica glatko brašno
  • 1.50 mala žlica sol
  • 3 žlica maslac, slani
  • sjemenke sezama, oljuštene suhe

Priprema

  1. U lagano zagrijano mlijeko umiješati šećer pa natrgati svježi kvasac na komade, pokriti ga tanjurićem i pustiti da se diže oko 15 minuta.
  2. U međuvremenu izmiješati brašno, sol i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto oko 10 minuta. Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko.
  3. Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na 8 jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu.
  4. Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i pustiti dizati na toplom mjestu 1 do 2 sata.
  5. Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama sezama.
  6. Na dno pećnice postaviti posudu s vodom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći 15 do 20 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.