gastro postao
Pecivo je najukusnije i najsvježije kada ste ga pripremili doma vlastitim rukama i u vlastitoj pećnici
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 5
Potrebno vam je
- 1 šalica voda
- 3 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 2 mala žlica suhi kvasac
- 2 mala žlica šećer, kristal
- 2 kom jaje kokošje
- 3 šalica glatko brašno
- 1.50 mala žlica sol
- 3 žlica maslac, slani
- sjemenke sezama, oljuštene suhe
Priprema
- U lagano zagrijano mlijeko umiješati šećer pa natrgati svježi kvasac na komade, pokriti ga tanjurićem i pustiti da se diže oko 15 minuta.
- U međuvremenu izmiješati brašno, sol i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto oko 10 minuta. Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko.
- Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na 8 jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu.
- Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i pustiti dizati na toplom mjestu 1 do 2 sata.
- Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama sezama.
- Na dno pećnice postaviti posudu s vodom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći 15 do 20 minuta.