gastro postao
Neobičan prilog koji vrijedi isprobati
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 576
Potrebno vam je
- 150 g heljda
- 10 list kelj lisnati
- 200 g parmezan
- 1 mala žlica kurkuma
- 2 kom mrkva, crvena
- 4 žlica pšenično brašno, bijelo
- 4 mala žlica maslac, neslani
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 mala žlica sol
- 2 kriška maslac, slani
- 2 dl povrtni temeljac
- 1 na vrh noža muškatni oraščić
Priprema
- Dobro isperite heljdu u hladnoj vodi. Procijedite. Stavite kuhati s toliko vode da prekrije heljdu. Kad zakuha, dodajte povrtni temeljac te ostavite na laganoj vatri još 20 minuta. Prema potrebi, ulijte vode. Kad omekša, dodajte 2 kriške maslaca i ostavite poklopljeno. Začinite solju i kurkumom.
- U široj posudi deset minuta prokuhajte listove kelja. U okrugli kalup složite na dno tri lista kelja tako da prekrije cijelu površinu kalupa. Premažite smjesom kuhane heljde te na vrh naribajte mrkvu. Poravnajte smjesu pa je ponovno prekrijte listovima kelja te nastavite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Tortu završite redom složenih listova kelja. Na tavi zagrijte 4 žlice maslaca i, polako miješajući, uspite brašno. Lagano ulijevajte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Začinite solju i muškatnim oraščićem. Prelijte tortu umakom. Pecite u pećnici na 180°C oko 15 minuta. Poslužite toplo uz rotkvice i pospite kurkumom.
Izvor Skuhatćute