Recepti 73 prikaza 03. listopada 2014.

Heljdina torta

gastro postao gastro.24sata.hr
Neobičan prilog koji vrijedi isprobati

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 576

Potrebno vam je

  • 150 g heljda
  • 10 list kelj lisnati
  • 200 g parmezan
  • 1 mala žlica kurkuma
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 4 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 4 mala žlica maslac, neslani
  • 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 mala žlica sol
  • 2 kriška maslac, slani
  • 2 dl povrtni temeljac
  • 1 na vrh noža muškatni oraščić

Priprema

  1. Dobro isperite heljdu u hladnoj vodi. Procijedite. Stavite kuhati s toliko vode da prekrije heljdu. Kad zakuha, dodajte povrtni temeljac te ostavite na laganoj vatri još 20 minuta. Prema potrebi, ulijte vode. Kad omekša, dodajte 2 kriške maslaca i ostavite poklopljeno. Začinite solju i kurkumom.
  2. U široj posudi deset minuta prokuhajte listove kelja. U okrugli kalup složite na dno tri lista kelja tako da prekrije cijelu površinu kalupa. Premažite smjesom kuhane heljde te na vrh naribajte mrkvu. Poravnajte smjesu pa je ponovno prekrijte listovima kelja te nastavite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  3. Tortu završite redom složenih listova kelja. Na tavi zagrijte 4 žlice maslaca i, polako miješajući, uspite brašno. Lagano ulijevajte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Začinite solju i muškatnim oraščićem. Prelijte tortu umakom. Pecite u pećnici na 180°C oko 15 minuta. Poslužite toplo uz rotkvice i pospite kurkumom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.