Recepti Tjestenina 10. prosinca 2025.

Imamo odličan recept za fuže s bakalarom i tartufima

Tjestenina
5 MIN
15 MIN
1
JEDNOSTAVNO
bakalar, Baccalà della Mamma
Fuži s bakalarom na bijelo i tartufima
foto: Saša Halambek
Iz male istarske konobe do stolova europskih gurmana, nepca osvaja bakalar po recepturi mamine kuhinje

Još od djetinjstva navikli smo na tradicionalni miris koji navješćuje okupljanje obitelji za stolom. Nekad u primorskim krajevima, a danas i diljem zemlje, u blagdanskim danima jede se bakalar, delicija koja se prenosi generacijama. A zbog njezinih nutritivnih vrijednosti, ova bi se namirnica trebala naći barem jednom tjedno na obiteljskom jelovniku.

U srcu Istre, u malom selu Bačva pored Višnjana, priča o bakalaru ima osobni pečat. Tamo je obitelj Stefanov od skromne konobe stvorila poznati brend Baccalà della Mamma, pravu malu tvornicu za preradu bakalara, sinonim za vrhunski bakalar na bijelo, koji danas osvaja gurmane diljem Europe.

bakalar, Baccalà della Mamma | Author: Saša Halambek Baccalà della Mamma foto: Saša Halambek

Prema receptu mame Milene

"Sve je počelo davne 1986. otvorenjem obiteljske konobe. Ključni trenutak dogodio se kada su gosti probali naš bakalar na bijelo i jednostavno se zaljubili u ovaj specijalitet. Potražnja je postala toliko velika da su ga gosti počeli naručivati za van“, otkriva Milena Stefanov, vrhunska majstorica kada je bakalar u pitanju. Jedna od najboljih, potvrdit će i danas njezini nekadašnji gosti koji još pamte miris bakalara iz njezine konobe.

Bio je to jasan znak za obitelj Stefanov - ova se tradicionalna delicija zaslužuje naći na mnogim stolovima. Savršena kremasta tekstura ovog bakalara, pripremljenog s ljubavlju, po recepturi mame Milene, osvojila je nepca gurmana, pa je obitelj počela istraživati nove okuse, zadržavajući pritom istarsku autentičnost.

bakalar, Baccalà della Mamma | Author: Saša Halambek Baccalà della Mamma foto: Saša Halambek bakalar, Baccalà della Mamma | Author: Saša Halambek Baccalà della Mamma foto: Saša Halambek

Tajna vrhunskog okusa

"Krenuli samo s nekoliko kilograma dnevno, tukli smo ga na ruke, potom smo investirali u proizvodnju i 1996. otvorili prvu bakalarnicu u Hrvatskoj pa danas proizvodimo stotinu tona bakalara na godinu“, kaže Milenin sin Aleksandar Stefanov, koji je sa suprugom Luizom nastavio obiteljsku tradiciju i stoji iza brenda Baccalà della Mamma. U njegovim proizvodima uživaju ljubitelji bakalara ne samo u Istri, nego u čitavoj Europi.

Iako je klasični bakalar na bijelo i dalje tradicionalna delikatesa istarske bakalarnice pripremljena od vrhunskog norveškog bakalara, ponuda je obogaćena namazima i paštetama s novim neodoljivim okusima – s dodatkom crnih tartufa, crvene paprike i chili papričica te zelenih maslina i maslinova ulja.

Češnjak i kvalitetno maslinovog ulje osnova su snažne, tople i mediteranske arome ovog bakalara. Od ljubitelja blažih, do onih žešćih okusa, svatko može pronaći svoju varijantu ove iznimno zdrave delicije, koja je idealno jelo za sve uzraste i u svako doba dana, a posebno petkom kada se u mnogim domovima jede riba.

bakalar, Baccalà della Mamma | Author: Saša Halambek Baccalà della Mamma foto: Saša Halambek

Zdravlje u tanjuru

"Naša filozofija nadilazi sam okus. Ona slavi bakalar kao iznimno zdravu namirnicu, punu omega-3 masnih kiselina, proteina i vitamina. Uz raskošan okus koji zadovoljava osjetila, bakalar pruža odličnu zaštitu organizmu“, naglašava Aleksandar.

Autentičnost i ljubav utkani su u ime Baccalà della Mamma. Ovo nije samo priča o proizvodu, već o viziji, nasljeđu i istinskoj strasti koja je deliciju iz male istarske konobe izdigla na vrh europske gurmanske ponude.

Donosimo odličan recept za Fuže Tartufino, prefine fuže s bakalarom na bijelo i crnim tartufima...

bakalar, Baccalà della Mamma | Author: Saša Halambek Fuži s bakalarom na bijelo i crnim tartufima foto: Saša Halambek

Ne gasi ekran dok kuham

Fuži tartufino (s bakalarom na bijelo i tartufima)
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Fuži 200 g
  • Bakalar na bijelo s tartufima Baccalà della Mamma Tartufino 150 g
  • Crni tartufi 20 g
  • Mlijeko 2 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Fuže stavite kuhati u vrelu i posoljenu vodu. U zagrijanu tavu stavite bakalar Tartufino i razrijedite ga s dvije velike žlice mlijeka. Miješajte dok ne dobijete gusti umak.


  2. Kad su fuži kuhani al dente procijedite ih i prelijte Tartufino umakom na koji možete naribati krupnije listiće tartufa. Sve skupa pomiješajte i poslužite toplo. Na posluženo jelo naribajte na sitno ostatak tartufa.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1066 kcal

53 %

MASTI

29,00 g

40 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

152,00 g

55 %

PROTEINI

50,00 g

100 %

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.