gastro postao
Slastičarnica M&M iz Rudeša donosi ti recept za domaći kesten pire!
Kreativni laboratorij slastica M&M iz Rudeša priprema neodoljive slatke delicije. U ovoj obiteljskoj slastičarnici sa skoro tridesetogodišnjom tradicijom ideje samo lete, a vlasnica Martina Dumančić mnoge od njih spretno uhvati i sa svojim timom pretvori u ukusne poslastice! Budući da je sezona kestena u punom jeku, Martina nam je otkrila recept za ultimativnu zimsku poslasticu - kesten pire. Svakako isprobaj!
Recept za kesten pire
Sastojci:
Za 4 osobe
- 400 g očišćenih kestena
- 40 ml ruma
- 70 g šećera
- 2 g ekstrakta vanilije
- 50 g vrhnja
Priprema:
- U lonac stavi šećer s malo vode i kuhaj na laganoj vatri par minuta dok se šećer ne otopi, odnosno dok ne dobiješ sirup.
- Ukloni lonac s vatre, ulij rum i promiješaj te pusti da se ohladi.
- Kesten stavi u zdjelu i dodaj polako pripremljeni sirup i vaniliju, a potom umiješaj vrhnje.
- Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Napomena:
- Važno je da šećer prilikom topljenja nije na jakoj vatri, odnosno da se ne zgusne previše.
- Ako ćeš kesten pire pojesti istoga dana, preporučujemo da u kesten dodaš domaće vrhnje, no ako će stajati dan ili dva bolje je pomiješati pola domaćeg vrhnja i vrhnja za šlag ili staviti samo vrhnje za šlag kako se kesten ne bi (pre)brzo pokvario.
Kesten pire možeš iskoristiti i za pripremu odličnih kolača: