Recepti Umak 07. travnja 2025.

Imamo recept za sjajan gumbo s kozicama

Umak
30 MIN
180 MIN
8
JEDNOSTAVNO
gumbo s kozicama
Gumbo s kozicama
foto: SavoryRecipe/Pinterest
Postoji hrana koja se jede, i postoji hrana koja se doživljava. Ovaj gumbo s kozicama je drugi slučaj

Postoji hrana koja se jede i postoji hrana koja se doživljava. Gumbo je upravo to - doživljaj u tanjuru. Ovo tradicionalno jelo na žlicu iz Louisiane ima sve što treba za wow efekt: slojevitost okusa, aromatične začine, sočne komade svinjske dimljene kobasice i kozica te onaj karakteristični tamni roux ilitiga zapršku koji gumbo pretvara iz običnog variva u nešto što miriši na utjehu.

Utjeha i priča o povezanosti

U svakom zalogaju osjeti se jug Amerike, gdje je gumbo više od jela - to je priča o zajednici, obitelji i receptima koji se prenose generacijama. Temelj mu je sveto trojstvo povrća: luk, paprika i celer koji se kombiniraju s dimljenom svinjskom kobasicom i morskim plodovima. Sve se kuha polako, satima, dok se okusi ne sjedine.

Gumbo traži malo strpljenja i pažnje, ali ono što ti daje zauzvrat teško se opisuje riječima. To je vrsta jela uz koje se zaboravi na vrijeme, koje se jede sporo i s guštom. I točno takav treba i biti.

gumbo s kozicama | Author: SavoryRecipe/Pinterest Gumbo s kozicama foto: SavoryRecipe/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gumbo s kozicama
30 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Basmati riža 1 šalica
  • Suncokretovo ulje 5 žlica
  • Dimljena kobasica 350 g
  • Maslac 0,25 šalica
  • Brašno 0,50 šalica
  • Luk 1 kom
  • Zelena paprika 1 kom
  • Celer - stabljika 3 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Pileći temeljac 8 šalica
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 400 g
  • Worcestershire umak 1 žlica
  • Svježi timijan - grančica 3 kom
  • Lovorov list 2 kom
  • Bamija 2,50 šalica
  • Kozice 700 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Svježi peršin 0,25 šalica
  • Ljuti umak 1 žlica
Postupak
  1. U velikom loncu sa 2 šalice vode skuhaj rižu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, ostavi je sa strane.


  2. Zagrij 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu narezanu na tanke ploške u nekoliko tura i prži, često miješajući, dok ne postane lagano zapečena, otprilike 3–4 minute. Makni je sa strane.


  3. Smanji vatru na nisku. U isti lonac dodaj maslac i preostale 4 žlice ulja. Miješaj dok se maslac ne rastopi, oko 1–2 minute.


  4. Dodaj brašno i miješaj pjenjačom dok ne postane tamnosmeđe boje, 20–25 minuta.


  5. Povećaj vatru na srednju. Dodaj luk, papriku, celer narezane na kockice i usitnjeni češnjak.

    Kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 6–8 minuta.


  6. Ulij pileći temeljac, sastruži sve zapečene komadiće sa dna lonca. Dodaj kobasicu, rajčicu, worcestershire umak, timijan i lovorove listove.


  7. Pusti da zavrije, poklopi, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri dok se ne reducira i svi okusi povežu, otprilike 2 sata.


  8. Dodaj narezane (zamrznute ili svježe) bamije i kuhaj dok se ne zagriju, oko 5 minuta.


  9. Dodaj oguljene i očišćene kozice, posoli i popapri po ukusu. Kuhaj, povremeno miješajući, dok ne postanu ružičaste i kuhane, 3–5 minuta.


  10. Makni s vatre, izvadi lovorove listove i umiješaj nasjeckani peršin.


  11. Posluži odmah uz rižu i, ako voliš, malo ljutog umaka sa strane.


Isprobaj i ova divna jela s morskim plodovima!

lignje punjene graškom Možda vas zanima... Lignje punjene graškom slastan su talijanski klasik Recepti Špageti s pestom i riba kuhana na pari Možda vas zanima... Morski ručak Jamieja Olivera gotov za 15 minuta Recepti Salata od šparoga i morskih plodova Možda vas zanima... Morska salata sa šparogama - neka proljetna gozba počne Recepti juha-od-kamena Možda vas zanima... Morski specijalitet: Juha od kamena None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.