Postoji hrana koja se jede, i postoji hrana koja se doživljava. Ovaj gumbo s kozicama je drugi slučaj
Postoji hrana koja se jede i postoji hrana koja se doživljava. Gumbo je upravo to - doživljaj u tanjuru. Ovo tradicionalno jelo na žlicu iz Louisiane ima sve što treba za wow efekt: slojevitost okusa, aromatične začine, sočne komade svinjske dimljene kobasice i kozica te onaj karakteristični tamni roux ilitiga zapršku koji gumbo pretvara iz običnog variva u nešto što miriši na utjehu.
Utjeha i priča o povezanosti
U svakom zalogaju osjeti se jug Amerike, gdje je gumbo više od jela - to je priča o zajednici, obitelji i receptima koji se prenose generacijama. Temelj mu je sveto trojstvo povrća: luk, paprika i celer koji se kombiniraju s dimljenom svinjskom kobasicom i morskim plodovima. Sve se kuha polako, satima, dok se okusi ne sjedine.
Gumbo traži malo strpljenja i pažnje, ali ono što ti daje zauzvrat teško se opisuje riječima. To je vrsta jela uz koje se zaboravi na vrijeme, koje se jede sporo i s guštom. I točno takav treba i biti.
Gumbo s kozicama
foto: SavoryRecipe/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gumbo s kozicama
30 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Basmati riža
1
šalica
Suncokretovo ulje
5
žlica
Dimljena kobasica
350
g
Maslac
0,25
šalica
Brašno
0,50
šalica
Luk
1
kom
Zelena paprika
1
kom
Celer - stabljika
3
kom
Češnjak
3
režanj
Pileći temeljac
8
šalica
Sjeckana rajčica iz konzerve
400
g
Worcestershire umak
1
žlica
Svježi timijan - grančica
3
kom
Lovorov list
2
kom
Bamija
2,50
šalica
Kozice
700
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Svježi peršin
0,25
šalica
Ljuti umak
1
žlica
Postupak
U velikom loncu sa 2 šalice vode skuhaj rižu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, ostavi je sa strane.
Zagrij 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj kobasicu narezanu na tanke ploške u nekoliko tura i prži, često miješajući, dok ne postane lagano zapečena, otprilike 3–4 minute. Makni je sa strane.
Smanji vatru na nisku. U isti lonac dodaj maslac i preostale 4 žlice ulja. Miješaj dok se maslac ne rastopi, oko 1–2 minute.
Dodaj brašno i miješaj pjenjačom dok ne postane tamnosmeđe boje, 20–25 minuta.
Povećaj vatru na srednju. Dodaj luk, papriku, celer narezane na kockice i usitnjeni češnjak.
Kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 6–8 minuta.
Ulij pileći temeljac, sastruži sve zapečene komadiće sa dna lonca. Dodaj kobasicu, rajčicu, worcestershire umak, timijan i lovorove listove.
Pusti da zavrije, poklopi, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri dok se ne reducira i svi okusi povežu, otprilike 2 sata.
Dodaj narezane (zamrznute ili svježe) bamije i kuhaj dok se ne zagriju, oko 5 minuta.
Dodaj oguljene i očišćene kozice, posoli i popapri po ukusu. Kuhaj, povremeno miješajući, dok ne postanu ružičaste i kuhane, 3–5 minuta.
Makni s vatre, izvadi lovorove listove i umiješaj nasjeckani peršin.
Posluži odmah uz rižu i, ako voliš, malo ljutog umaka sa strane.