Podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, plod kruškolikog oblika tamnozelene ili tamnoljubičaste, do crne kore obično se jede sirov u salatama ili pripravljen kao umak. Meso ovog tropskog voća mekano je i ima teksturu maslaca kojeg može i zamijeniti. Upotrebljavate li sirovi avokado, odmah ga pokapajte sokom limuna kako ne bi promijenio boju.
Sirovog ga možete koristiti za pripremanje namaza, dipova, salata, možete ga nadjenuti te koristiti za pripremu preljeva za salate. Osim u meksičkom umaku guacamole i drugim slanim jelima, od avokada možete pripremiti i slastice - mousseove, sladolede, smoothieje i voćne salate. Pasirajte ga štapnim mikserom ili u blenderu pa umiješajte u kuglofe, biskvitna tijesta, rolade i kolače u šalici. Od iste kaše možete pripremiti panna cottu, parfe, pudinge i sladolede.
Mi vam donosimo recept za domaći puding od čokolade i avokada.
Potrebno vam je:
- 1 1/2 banana
- avokado
- 1/4 šalice kakaa
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice cimeta
Priprema:
U multipraktik stavite banane, avokado i kakao. usitnite dok smjesa ne postane glatka s malo grudica. Zatim ulijte javorov sirup i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju i cimet te još malo blendajte. Ulijte u čaše i stavite u hladnjak na najmanje sat i pol.