Dolazi ti društvo, a ne znaš što im pripremiti za laganu večeru? Biraj jelo za koje ti ne trebaju sati pripreme, a koje okusom priziva tople ljetne večeri – pizzu s dagnjama.
Sve što ti treba su očišćene dagnje, ali ni alternativa – druge svježe školjke – nije loša. Dovoljno je staviti ih u posudu vrele vode i pričekati da se otvore, pa nožićem povaditi i očistiti meso.
Od ostalih sastojaka vjerojatno sve već imaš kod kuće, osim možda tijesta za pizzu, koje možeš kupiti u lokalnoj pekari ili u trgovini. Ili ga zamijesiti kod kuće.
Pizza s dagnjama
Sastojci:
- 250 g očišćenih dagnji
- 1/3 šalice sitno sjeckanog peršina
- 1/4 šalice vrhnja
- 1/2 šalice naribanog sira parmezana
- 2 žličice origana
- 2 češnja češnjaka, sitno naribanog
- 1/2 žličice usitnjenih ljutih papričica
- 1 žličica maslinova ulja
- 2 žličice naribane limunove korice
- 1 tijesto za pizzu
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Pomiješaj u zdjeli dagnje, peršin, origano, češnjak i ljute papričice. U posebnoj zdjeli utuci vrhnje da se zgusne.
- U lim postavi papir za pečenje, pospi malo brašna i na njemu razvaljaj tijesto za pizzu. Premaži tijesto s malo maslinova ulja, a zatim i s vrhnjem.
- Pospi naribanim parmezanom, pa ravnomjerno po tijestu rasporedi mješavinu dagnji, peršina, origana i češnjaka.
- Peci u pećnici 7 do 10 minuta, dok se sir ne rastopi, a korica postane blago smeđa. Izvadi pizzu iz pećnice, dodaj naribanu koricu limuna i još malo ljutih papričica (po želji). Dobar tek!