Recepti 13. listopada 2014.

Japanski valjušci s tofuom i vlascem

Japanski valjušci s tofuom i vlascem
gastro postao gastro.24sata.hr
Gyoza je popularno japansko jelo koje originalno dolazi iz Kine, u Japanu kažu: "Probaš jednom i želiš još!"

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 43

Valjušci

  • 400 g tofu
  • 150 g kupus glavati, bijeli
  • 50 g vlasac ( listovi)
  • 1 mala žlica đumbir, korijen
  • 30 kom gyoza papir za oblikovanje 

Punjenje

  • 1 mala žlica sake
  • 2 mala žlica soja umak
  • 1 mala žlica ulje sezamovo
  • 1 mala žlica sjemenke sezama, oljuštene suhe
  • 2 mala žlica pšenično brašno, bijelo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Umak

  • 1 dl soja umak
  • 1 dl rižin ocat

Priprema

  1. U loncu s kipućom vodom na srednje jakoj vatri kuhati tofu 5 minuta kako bi vlaga isparila iz tofua.
  2. Ocijedite i zamotajte tofu koristeći papir za pečenje. Prebacite tofu na dasku, stavite ravan tanjur na vrh na koji ste stavili nešto teško i ostavite tofu tako da odstoji 10 minuta kako bi dodatno izbacili vlagu.
  3. Izrežite tofu u komadiće, a papirom za pečenje koji ste ostavili oko tofua iskoristite kako biste izbacili vlagu iz tofua stiskajući ga. Ovi postupci su jako bitni kako biste tofu oslobodili od vlage, u suprotnom bi punjenje bilo premokro i loše teksture.
  4. Nasjeckajte kupus i vlasac na sitne komadiće.
  5. U multipraktik ubacite tofu, kupus i vlasac i miksajte 1 minutu. Nemojte pretjerati kako u konačnici ne biste imali neuredno tijesto. Bitno je pogoditi odgovarajuću teksturu.
  6. Prebacite dobivenu smjesu u zdijelu i dodajte začine za punjenje i sve dobro promiješajte ručno.
  7. Dodajte brašna taman onoliko da dobijete dovoljno gustu smjesu za oblikovanje.
  8. Smočite vodom rub papira za zamatanje valjušaka, napunite smjesom od tofua, kupusa i vlasca i zatvorite valjuške "harmonika" stilom, tako da rubovi budu valoviti (koristite palac).
  9. Ugrijte pola žličice sezamovog ulja u tavi za prženje na srednjoj vatri. Prije nego što valjuške stavite na tavu, uvaljajte dno valjušaka u brašno. Na taj način dobit će lijepu hrskavu koricu!
  10. Kada površina počne dobigvati lijepu smeđu boju, dodajte toplu vodu tako da pokrije polovinu valjušaka, poklopite tavu poklopcem i pustite da se kuha sve dok sva vlaga ne ispari.
  11. Kada se počnu pojavljivati mjehurići maknute poklopac, smanjite vatru i pustite da se kuha sve dok rubovi ne postanu hrskavi.
  12. Kada su gotovi, valjuške prebacite na tanjur tako da hrskavi dio (onaj koji je prije bio dole) bude na vrhu.

Gyoza je popularno japansko jelo koje originalno dolazi iz Kine, u Japanu kažu: "Probaš jednom i želiš još!"

Izvor Kumigar Shokudo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.