gastro postao
Gyoza je popularno japansko jelo koje originalno dolazi iz Kine, u Japanu kažu: "Probaš jednom i želiš još!"
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 43
Valjušci
- 400 g tofu
- 150 g kupus glavati, bijeli
- 50 g vlasac ( listovi)
- 1 mala žlica đumbir, korijen
- 30 kom gyoza papir za oblikovanje
Punjenje
- 1 mala žlica sake
- 2 mala žlica soja umak
- 1 mala žlica ulje sezamovo
- 1 mala žlica sjemenke sezama, oljuštene suhe
- 2 mala žlica pšenično brašno, bijelo
- sol
- svježe mljeveni papar
Umak
- 1 dl soja umak
- 1 dl rižin ocat
Priprema
- U loncu s kipućom vodom na srednje jakoj vatri kuhati tofu 5 minuta kako bi vlaga isparila iz tofua.
- Ocijedite i zamotajte tofu koristeći papir za pečenje. Prebacite tofu na dasku, stavite ravan tanjur na vrh na koji ste stavili nešto teško i ostavite tofu tako da odstoji 10 minuta kako bi dodatno izbacili vlagu.
- Izrežite tofu u komadiće, a papirom za pečenje koji ste ostavili oko tofua iskoristite kako biste izbacili vlagu iz tofua stiskajući ga. Ovi postupci su jako bitni kako biste tofu oslobodili od vlage, u suprotnom bi punjenje bilo premokro i loše teksture.
- Nasjeckajte kupus i vlasac na sitne komadiće.
- U multipraktik ubacite tofu, kupus i vlasac i miksajte 1 minutu. Nemojte pretjerati kako u konačnici ne biste imali neuredno tijesto. Bitno je pogoditi odgovarajuću teksturu.
- Prebacite dobivenu smjesu u zdijelu i dodajte začine za punjenje i sve dobro promiješajte ručno.
- Dodajte brašna taman onoliko da dobijete dovoljno gustu smjesu za oblikovanje.
- Smočite vodom rub papira za zamatanje valjušaka, napunite smjesom od tofua, kupusa i vlasca i zatvorite valjuške "harmonika" stilom, tako da rubovi budu valoviti (koristite palac).
- Ugrijte pola žličice sezamovog ulja u tavi za prženje na srednjoj vatri. Prije nego što valjuške stavite na tavu, uvaljajte dno valjušaka u brašno. Na taj način dobit će lijepu hrskavu koricu!
- Kada površina počne dobigvati lijepu smeđu boju, dodajte toplu vodu tako da pokrije polovinu valjušaka, poklopite tavu poklopcem i pustite da se kuha sve dok sva vlaga ne ispari.
- Kada se počnu pojavljivati mjehurići maknute poklopac, smanjite vatru i pustite da se kuha sve dok rubovi ne postanu hrskavi.
- Kada su gotovi, valjuške prebacite na tanjur tako da hrskavi dio (onaj koji je prije bio dole) bude na vrhu.
Gyoza je popularno japansko jelo koje originalno dolazi iz Kine, u Japanu kažu: "Probaš jednom i želiš još!"
Izvor Kumigar Shokudo