Frittata je odličan način za upotrebu povrća koje stoji u hladnjaku, ali i pečenog mesa. Kuhana brokula, svježe rajčice ili paprike, šparoge, špinat, začinsko bilje, gljive, ostaci pečene ili grilane piletine, suhomesnati proizvodi... Sve navedeno dobro će se uklopiti i poslužiti kao vrlo dobar obrok tijekom radnog tjedna.
Bez obzira na dodatke, osnovni recept ostaje isti. Trebat će ti fina domaća jaja, malo mlijeka i poštena doza papra i soli. U nastavku ti donosimo recept za frittatu od šest jaja, dostatnu za dva ili (maksimalno) tri serviranja. Prilagodi količine broju ljudi koji nestrpljivo čekaju ručak. Dobar tek!
Osnovni recept za frittatu
Sastojci:
- 6 jaja (L)
- sol i papar
- 3 žlice mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
Postupak:
- Umuti jaja sa solju, paprom i mlijekom pa umiješaj dodatak po izboru.
- Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavici promjera 25 cm.
- Izlij jaja na tavicu pa prvih par minuta peci na srednje jakoj vatri. Špatulom odiži rubove i blago nakosi tavicu kako bi se tekuća jaja prelila ispod već zapečenih rubova.
- Poklopi tavicu, smanji vatru i ostavi frittatu na vatri otprilike 10 minuta. Sredina može biti malo vlažnija, ali ostatak treba biti dobro pečen.
- Posluži odmah ili pričekaj da se ohladi na sobnu temperaturu, nareži je na trokute i zapakiraj za gablec.
Imaj na umu da veću frittatu od 10 ili više jaja trebaš kratko peći u pećnici. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva pa je peci samo odozgo još 5 minuta.