Frittata je odličan način za upotrebu povrća koje stoji u hladnjaku, ali i pečenog mesa. Kuhana brokula, svježe rajčice ili paprike, šparoge, špinat, začinsko bilje, gljive, ostaci pečene ili grilane piletine, suhomesnati proizvodi... Sve navedeno dobro će se uklopiti i poslužiti kao vrlo dobar obrok tijekom radnog tjedna.
Bez obzira na dodatke, osnovni recept ostaje isti. Trebat će ti fina domaća jaja, malo mlijeka i poštena doza papra i soli. U nastavku ti donosimo recept za frittatu od šest jaja, dostatnu za dva ili (maksimalno) tri serviranja. Prilagodi količine broju ljudi koji nestrpljivo čekaju ručak. Dobar tek!
U pripremi frittate je bitno dobro umutiti jaja sa soli, paprom i vrlo malo mlijeka.
Osnovni recept za frittatu
Sastojci:
- 6 jaja (L)
- sol i papar
- 3 žlice mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
Postupak:
- Umuti jaja sa solju, paprom i mlijekom pa umiješaj dodatak po izboru.
- Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavici promjera 25 cm.
- Izlij jaja na tavicu pa prvih par minuta peci na srednje jakoj vatri. Špatulom odiži rubove i blago nakosi tavicu kako bi se tekuća jaja prelila ispod već zapečenih rubova.
- Poklopi tavicu, smanji vatru i ostavi frittatu na vatri otprilike 10 minuta. Sredina može biti malo vlažnija, ali ostatak treba biti dobro pečen.
- Posluži odmah ili pričekaj da se ohladi na sobnu temperaturu, nareži je na trokute i zapakiraj za gablec.
Imaj na umu da veću frittatu od 10 ili više jaja trebaš kratko peći u pećnici. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva pa je peci samo odozgo još 5 minuta.